Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold: Jag firar jul ensam med min man

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, kommer att fira en coronaanspassad jul.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Vilka råd och restriktioner som kommer att gälla över jul och nyår är ännu inte beslutat.
Foto: HENRIK HOLMBERG/TT

Agnes Wold lever som hon lär.

Någon stor baluns blir det inte till jul, yngre människor håller hon sig borta från och barnbarnen var det länge sedan hon träffade.

– Det är för att jag har min 77-årige man som jag är livrädd ska bli smittad, säger Wold.

Coronarestriktionerna i Sverige har hårdnat i takt med att smittspridningen ökat. Från och med den 24 november och fyra veckor framåt.

Det har även beslutats om ett stopp för alkoholförsäljning på krogen från klockan 22.00.

I flera regioner, bland annat Västra Götaland, har ytterligare restriktioner införts. Det handlar bland annat om att avstå från att göra onödiga resor och att undvika att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, badhus och gym.

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, ställer sig helhjärtat bakom restriktionerna.

– Det som är farligt är ju de här festerna och middagarna. Om man stänger krogar så säger man ju därmed att ”här ska inte festas överhuvudtaget i samhället”. Jag tycker att det är väldigt bra.

”Inte fattat någonting”

Men det finns också sammanhang där råden inte tycks bita, menar hon.

– Det verkar vara mycket arbetsplatser där man inte verkar ha fattat någonting, där man knör ihop sig i fikarum. Smittan kommer ju nästan alltid i sammanhang där man är med personer som man känner och gillar. Det är ju fester och familjemiddagar och i fikarummet på jobbet, säger Agnes Wold.

Vilka råd och restriktioner som kommer att gälla över jul och nyår är ännu inte beslutat. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommer ett besked ”en bit in i december”.

– Vi står inför en ny säsong med mer resor, besök av släkt och vänner och skolledighet.  Vi avser att återkomma i god tid innan jul och ge en ganska fyllig bild av hur vi ser på det och på vilka restriktioner som ska gälla, sa Carlson under en tidigare pressträff.

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Oron för maken

Agnes Wolds jul ser dock ut att gå i coronavirusets tecken.

– Vi har en dotter i Bryssel och hon kommer inte komma hem och sedan har vi en dotter här i Göteborg och de har ju barn, våra barnbarn, som vi inte träffar. Så de kommer vi inte fira jul med. Sedan har vi en son i Stockholm som vi tänkte fira med, men jag börjar tro att han får bli inställd också.

– Det ser lite mörkt ut faktiskt. Det är för att jag har min 77-årige man som jag är livrädd ska bli smittad. Äldre människor ska inte träffa halvgamla människor, säger Agnes Wold.

Se mer:

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Lars Lerin orolig att smittas med corona: ”Håller mig mest hemma”.