Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Wold: Här är de tydligaste symptomen

Så slår coronaviruset mot din kropp: ”Andnöd”
För att få frisk luft i coronatider är Agnes Wold ute och går med hunden Gösta.
Foto: HENRIK JANSSON
Agnes Wold och hunden Gösta på promenad i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
”Sedan det här hemska med att man får andnöd”, säger Agnes Wold om ett av coronasymptomen.
Foto: HENRIK JANSSON
Agnes Wolds hund heter Gösta.
Foto: HENRIK JANSSON
En promenad med hunden är inget problem i sig. Bara man håller avstånd till andra människor.
Foto: HENRIK JANSSON

Feber, extrem trötthet och ett luktsinne som försvinner.

Här berättar Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, om de tydligaste coronasymptomen.

– Sedan det här hemska med att man får andnöd. Men det kommer inte med en gång, utan oftast efter en vecka eller tio dagar, säger hon. 

Det är 70-plussarna som är mest utsatta under coronakrisen och gång på gång upprepar Folkhälsomyndigheten sitt viktigaste råd till dem som befinner sig i denna riskgrupp:

Begränsa kontakterna med andra.

Att veta om man smittats av coronaviruset eller inte kan dock vara svårt, men nu berättar Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, om de tydligaste symptomen.

– Det kan vara feber, extrem trötthet, huvudvärk, att man mår illa och tappar luktsinnet. Man kan ha torrhosta och en allmän sjukdomskänsla. Typ ruggighet, ungefär som influensa, säger hon, och fortsätter: 

– Sedan det här hemska med att man får andnöd. Men det kommer inte med en gång, utan oftast efter en vecka eller tio dagar. Och absolut inte hos alla, men hos en del. Ofta när man tror sig hålla på att bli bättre. Då kommer andnöden.

Mindre tydliga symptom

De mindre tydliga symptomen varierar från person till person, konstaterar hon.

– Det är väldigt varierande och det kan vara allt från att någon har lite diarré till att någon tappar luktsinnet lite grann. Man ska helt enkelt hålla utkik och stanna hemma om man om man känner sig det minsta lilla konstig, säger Agnes Wold. 

Att det är äldre som är mest utsatta för viruset har flera olika anledningar, förklarar hon.

– Det är ingen som vet exakt varför, men förmodligen har det att göra med lungorna och blodomloppet. Ju äldre man blir, desto lägre blir lungornas kapacitet och den minskar lite grann varje år. Men det märker man inte. Normalt sett hinner man dö innan man får för liten lungvolym. Men lungkapaciteten hos en person som är 75 år är betydligt lägre än hos en person i 30-årsåldern. Även om 75-åringen är mycket vältränad och kan springa en mil, säger Agnes Wold.

Agnes Wold.
Foto: HENRIK JANSSON
Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi.
Foto: HENRIK JANSSON

Hjärtat blir sämre med åren

Också hjärtat blir sämre med åren, även om man tränat mycket i sitt liv.

– Man har även mycket mindre hjärtkapacitet som äldre. Det pumpar nämligen inte lika effektivt, även om man är väldigt vältränad. Även om man har bra kondition har man inte alls den reservkapaciteten som en ung människa har, och det är inget man kan träna upp. Också väldigt friska äldre kan bli väldigt sjuka i coronaviruset. Det hjälper inte att man inte har några andra sjukdomar. Det är mestadels beroende på just åldern, säger Agnes Wold. 

TV: Tegnells skarpa varning till folket i Västsverige