Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agerar efter avslöjande om islamistkopplad lärare

När den islamistkopplade skolan som kvinnan var med och drev stängdes - fick hon grönt ljus att undervisa barn i Göteborgs kommuns skolor.Foto: SHUTTERSTOCK
Jessica Blixt, kommunalråd för Demokraterna agerar starkt över GT:s avslöjande.Foto: Pressbild

Demokraternas kommunalråd Jessica Blixt agerar nu efter GT:s avslöjande om att en av ledarfigurerna bakom nedlagda Vetenskapsskolan fick grönt ljus att undervisa barn i den kommunala skolan.

– Hur många fler sådana här olämpliga personer har vi? Vi måste ha fasta rutiner kring detta, säger Jessica Blixt, D.

Det var under onsdagen som GT kunde avslöja att kommunen utrett lämpligheten i att en av ledarna bakom numera nedlagda Vetenskapsskolan anlitats som lärarvikarie i flera av stadens grundskolor.

Utredningen gav kvinnan grönt ljus att fortsätta undervisa barn i den kommunala grundskolan. Men efter att GT ställt frågor och begärt ut handlingar ur hennes personalakt, tvärvände kommunen. 

– Jag tycker att det är allvarligt att den här olämpliga personen undervisat i skolan. Vi i kommunen känner till de här kopplingarna till extremism som den här personen har, säger Jessica Blixt, kommunalråd för Demokraterna som sitter i både Förskolenämnden och Grundskolenämnden.

Hot mot rikets säkerhet

Den aktuella kvinnan ingick i det nya ledarskap som formellt tog över skolan från den radikala islamisten Abdel Nasser El Nadi, under den tid han satt i förvar hos svenska myndigheter anklagad för att vara ett hot mot rikets säkerhet.

Säkerhetspolisen gjorde bedömningen att ägarbytet var en chimär och att El Nadi fortsatt hade kontroll och inflytande över skolan. 

Jessica Blixt, kommunalråd för Demokraterna agerar starkt över GT:s avslöjande.Foto: Pressbild

I december förra året drog Skolinspektionen tillbaka sitt godkännande av skolans tillstånd och skolan öppnade aldrig för vårterminen. 

I augusti i år fick kvinnan, som ingick i ledarskapet runt skolan tiden före nedläggningen, nya uppdrag. Denna gång inom den kommunala grundskolan i Göteborg, där hon anlitades av vikariepoolen.

Vid en av skolorna reagerade föräldrar snabbt över valet av vikarie till en andraklass. En utredning inleddes och även Säkerhetspolisen kopplades in. 

Säkerhetspolisen kopplades in

Enligt utredningen föreslog Säkerhetspolisen diskussioner i värdegrundsfrågor med kvinnan som fick fortsatt förtroende att undervisa i skolan.

Men under onsdagen tvärvände alltså kommunen. Enligt bemanningsenheten hade de då fått ytterligare information som skulle visa på kopplingarna mellan kvinnan och den tidigare rektorn och ägaren Abdel Nasser El Nadi. 

Demokraterna vill nu att politikerna i Grundskolenämnden ska få en fullständig redogörelse om vad som brustit i förvaltningens hantering av ärendet. Partiet vill också få redovisat alla i dag aktuella policys och rutiner kring krav vid i anställning av personal till grundskolan.  

”Lärarvikariens lämplighet utreddes efter att oroliga vårdnadshavare larmade. Trots att graverande information om den aktuella personen redan fanns hos förvaltningen, resulterade utredningen i att personen gavs grönt ljus att fortsätta som lärarvikarie i Göteborgs stad”, skriver Demokraterna i ett yrkande till grundskolenämnden under torsdagen. 

– Först och främst behöver vi få veta hur det gått till. Vi måste veta vad som brustit.  Vi måste kunna säkerställa våra barns trygghet och säkerhet i skolan, säger Jessica Blixt.

– Hur många fler sådana här olämpliga personer har vi? Vi måste ha fasta rutiner kring detta.

När islamistrektorn Abdel Nasser El Nadi sålde Vetenskapsskolan i Göteborg förband sig den nya ägaren att betala 250 000 kronor varje månad till hans bolag.