Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ägaren misstänker: Inez skadades med jordhacka

Hästen Inez skadades vid en misstänkt attack.
Foto: Privat
Jordhackan hittades inne i hagen, en bit från staketet.
Foto: Privat
"Våra misstankar är att de har stått utanför hagen och lockat till sig henne med gräs eller något", säger Stefan Berg.
Foto: Privat
Så här såg skadan ut när den upptäcktes.
Foto: Privat
Foto: / KVP/EXPRESSEN

Stefan Berg från Jula i Mariestads kommun trodde först att hästen Inez hade skadat sig på något i hagen. 

Men sen såg han spåren i gräset och hittade han den avslagna jordhackan. 

– Det är fruktansvärt att någon kan göra så här, säger Stefan Berg.

Stefan Berg var med familjen i Varberg när han fick ett telefonsamtal från en kvinna som har sin häst i samma hage som familjen har sina hästar i. Hon hade upptäckt en stor sårskada på hästen Inez sida, skriver Mariestads-Tidningen. Stefan kontaktade genast veterinären.  

– Vi trodde från början att det här var en skada som hon hade fått i hagen. När vi kom hem på söndagen på kvällen så gick vi ut i hagen och tittade efter vad det var hon skulle ha kunnat skada sig på, men vi hittade inget just då.

Hittade jordhackan i hagen 

På tisdagen samlade Stefan ihop några vänner och tillsammans gick de igenom hagen. Det var då som Stefan hittade en jordhacka med avbrutet skaft.

– Den låg ganska nära intill staketet. Det syntes tydligt att någon eller några har stått vid staketet och trampat ner gräset.  Skaftet var avslaget till hackan, och det hittade jag ungefär tio meter ifrån. 

Stefan och hans familj har fem hästar, men Inez är den hästen som är lugnast och snällast och kommer fram om man lockar på henne, berättar Stefan.

Kommer att ta tid att läka

– Våra misstankar är att de har stått utanför hagen och lockat till sig henne med gräs eller något. Hon är den som är mest benägen och nyfiken att vilja gå fram.

Veterinären har gett beskedet om att Inez sår kommer att läka helt, men det kommer ta tid. Det är en ganska omfattande sårskada och Inez kommer att behöva daglig vård med att tvätta såret och byta tryckförbandet, berättar Stefan. 

Under onsdagen anmälde Stefan händelsen till polisen. Till Mariestads-Tidningen säger Marlene Andersson Wikman, utredningsbefäl i Mariestad, att en polispatrull skickats ut till gården under torsdagen för att hämta hackan.

"Hoppas att ingen annan kommer drabbas"

Det är många i grannskapet som har hästar, och enligt Stefan är de förtvivlade över att något sådant har kunnat hända.

– Jag hoppas att ingen annan kommer drabbats, men alla är på sin vakt nu, säger Stefan.