Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AfS-företrädare fick bengal och sten inkastade i hemmet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Christian Peterson.
Foto: Privat
På en övervakningsfilm som Christian Peterson delat i sina sociala kanaler syns hur en person kastar in först en sten och sedan en rökbengal.

Natten till den 14 oktober slängdes gatstenar och en rökbengal in genom fönstren på en bostad i Kärralund, Göteborg. 

Händelsen utreds som försök till grov misshandel, skadegörelse och ofredande. 

I bostaden bor Christian Peterson, 19, och hans familj. Han är aktiv i högerradikala Alternativ för Sverige och arbetar för den högerextrema sajten Exakt24. 

– Hela våningen fylldes med rök och min lillasyster ropade, säger han till GT.

Det var vid 02-tiden natten mellan den 13 och 14 oktober som två gatstenar kastades in i bostaden där Christian Peterson och hans familj bor. 

Kort efter stenkastningen slängdes även en rökbengal in genom fönstret till hans lillasysters sovrum, vilket även tidningen Bulletin skrivit om tidigare

– Hela våningen fylldes med rök och min lillasyster ropade. Jag trodde först att det hade kastats in en eldbomb, men sen såg jag färgad rök och förstod att det nog inte var det, men vi sprang ut och ringde polis som kom efter bara tre, fem minuter, säger Christian Peterson.

Samma kväll fann han fasaden till sitt kontor nedklottrad, bland annat med orden ”Ut med dem”.

– Det vill säga ut med mig, jag och min anställde som jobbar där.

”Ut med dem” stod klottrat vid Christian Petersons kontor samma natt.
Foto: Privat

Hänger ut vänsteraktivister

Han tror själv att motiven till händelserna den 14 oktober är politiska, och att de har med både hans arbete och partitillhörighet att göra.

Christian Peterson är reporter för den högerextrema sajten Exakt24 och politiskt aktiv i det högerradikala partiet Alternativ för Sverige, där han sitter med i Göteborgs kretsstyrelse och är ersättare i Göteborgs stift. Enligt uppgifter till GT har Christian Peterson också en bakgrund av att ha varit aktiv i kretsar kring nazistiska NMR (Nordiska Motståndsrörelsen). Själv nekar Peterson till detta.

Exakt24 – som 2020 anslöt sig till det pressetiska systemet, och fick innovations- och utvecklingsstöd av mediestödsnämnden – har i flera fall kartlagt och videokonfronterat vänsteraktivister i Göteborg, samt offentliggjort dem tillsammans med andra privatpersoner som synts på offentliga evenemang. Bland annat Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg. 

De har också gjort riktade kampanjer där de hängt ut enskilda medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och personal på Göteborgs konstmuseum, för anklagelser om att de är ”vänstervridna” eller att de skyddar anställda som påstås vara vänsterextremister. Christian Peterson har varit en av dem som legat bakom publiceringarna och har också hanterat AfS skolturné, där partiföreträdare dyker upp utanför skolor för att tala med elever. 

Polisen kommenterar inte 

Något eventuellt motiv vill förundersökningsledare Kristina Einestedt inte kommentera.

– Jag kan inte kommentera vem som har blivit utsatt eller varför, men det jag kan säga är att det är en rökfackla eller rökbengal som har blivit inkastad, samt gatstenar, säger hon.

Kristina Einestedt vill inte heller kommentera om det finns någon misstänkt, och i så fall vem eller vilka, och hänvisar till förundersökningssekretess samt det tidiga skedet i utredningen. 

Ingen skadades i händelsen, som enligt Christian Peterson själv är en i raden som han polisanmält sedan hösten 2020, då flera av hans inlägg på sociala medier uppmärksammades i högerextrema kretsar och av meningsmotståndare. Samt att han varit med och startat upp Exakt24:s kontor i Göteborg. 

– Det är väldigt konstigt att man använder den här typen av metoder mot folk, säger Christian Peterson.