Advokat Lars Salkola företräder livstidsdömde Hassan Al-Mandlawi. Foto: Anders YlanderAdvokat Lars Salkola företräder livstidsdömde Hassan Al-Mandlawi. Foto: Anders Ylander
Advokat Lars Salkola företräder livstidsdömde Hassan Al-Mandlawi. Foto: Anders Ylander
Livstidsdömde Al Amin Sultans advokat Mia Sandros. Foto: Robin AronLivstidsdömde Al Amin Sultans advokat Mia Sandros. Foto: Robin Aron
Livstidsdömde Al Amin Sultans advokat Mia Sandros. Foto: Robin Aron
Överste Ahmad Ashour mördades av IS-terroristerna. Foto: PrivatÖverste Ahmad Ashour mördades av IS-terroristerna. Foto: Privat
Överste Ahmad Ashour mördades av IS-terroristerna. Foto: Privat

Advokaternas kritik mot polis och åklagare

Publicerad

Expressen lyckades spåra upp det hittills okända offret för svenska IS-bödlarnas avrättning i Aleppo 2013.

Nu riktar advokaterna i den stora terroristrättegången i Göteborg stark kritik mot polis och åklagare - och öppnar samtidigt för krav på en ny rättegång.

– Ni klarade att hitta anhöriga till målsäganden. Det borde svensk säkerhetspolis och åklagare ha gjort före massmedia, säger advokat Lars Salkola som företräder livstidsdömde Hassan Al-Mandlawi.

Det är uppgiften om att ett av de brutalt mördade offren, Ahmad Ashour, ingick i den reguljära syriska armén som får de båda livstidsdömdas advokater att undersöka möjligheterna att få till en ny prövning.

Hittills har inga av offrens identiteter varit kända. Inte heller vilken roll de haft i striderna - om de haft någon.

En utredning som Säkerhetspolisen låtit göra med jämförelser mot bilder på internet pekade mot att offren eventuellt, utifrån kläderna de bar under den filmade avrättningen, kunde vara oljearbetare - och därmed civila offer.

 

LÄS MER: Hennes pappa mördades av IS svenska bödlar

 

Nya uppgifter om Ahmad Ashour

Men nu kommer nya uppgifter om att Ahmad Ashour, en av de mördade, var hög chef för arméns mekaniker. I hans militärpass som Expressen tagit del av anges han som överste.

– Jag ifrågasatte hela tiden identiteten på de här personerna och nu visar det sig att åtminstone en av de här som var dräpta är militär, dessutom hög befälhavare. Det här kan utgöra grund för en resningsansökan, säger Lars Salkola, advokat för en av de livstidsdömda IS-terroristerna, Hassan Al-Mandlawi.

Även den andre livstidsdömde Al Amin Sultans advokat Mia Sandros utesluter inte att de ska gå vidare med en resningsansökan till Högsta domstolen om en ny prövning.

“Frågan väcks onekligen”, skriver hon i en kommentar och berättar att hon kommer diskutera med sin klient om hur de ska gå vidare.

Även Mia Sandros är kritisk till och menar att den var "lite forcerad och bara skulle klaras av".

Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan dömdes för delaktighet i två mord genom terroristbrott under krigets Syrien våren 2013.

Själva nekar de helt till brott.

Lös samling jihadister

Men just frågan om morden ska klassas som terroristbrott eller kanske folkrättsbrott, som åklagaren drev parallellt, var en av de stora tvistefrågorna under rättegångarna.

Lagen om terroristbrott kan inte användas på brott som begåtts i väpnade styrkors verksamhet under en väpnad konflikt - då ska i stället lagen om folkrättsbrott med grund i Genevekonventionens bestämmelser om "krigets lagar" användas.

Terroristbrott begås utanför de egentliga krigshandlingarna.

Både tingsrätten och hovrätten bedömde gruppen som samlades för avrättningen som en mer lös samling jihadister som gav sig på personer i civila kläder av ideologiska skäl - och dömde för terroristbrott.

 

LÄS MER: "Uppgifterna väldigt intressanta", enligt åklagaren

 

“I målet handlar det om att gruppen mördat civilbefolkning utan någon som helst koppling till några strider”, skriver tingsrätten i en del av domen som hovrätten senare också ansluter sig till.

När nu ett av offren visar sig vara militär, dessutom med högre grad, menar båda advokaterna att det kan finnas skäl att pröva igen om inte morden kan anses ha skett mellan väpnade grupper i en väpnad konflikt.

Lars Salkola: "Kan till och med vara feldömt"

Därmed skulle det röra sig brott mot Genevekonventionen och om folkrättsbrott.

– Då kan det till och med vara feldömt. Ingen ska sitta bakom lås och bom på felaktig brottsrubricering. Så kan det inte vara, säger advokat Lars Salkola som redan under rättegångsdagarna uppmärksammade att offren kallades för militärer på den film som visar avrättningen.

Frågan om terrorist- eller folkrättsbrott kan betraktas som juridiskt finlir och påverkar knappast de båda dömda IS-anhängarnas livstidsstraff, men skulle en resningsansökan godkännas av Högsta domstolen kan hela den stora rättegången få tas om.

Om de nya uppgifternas betydelse för terroristdomen, säger åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål Agnetha Hilding Qvarnström:

– Det är inte säkert att det ändrar någonting. Man får inte bete sig så här oavsett, sedan får man se till syftet varför man tar ihjäl en annan människa och vad förövarna visste om de här personernas bakgrund. Det vet ju inte jag eftersom de inte berättar, de säger att de inte varit där och att det inte är dem på filmen.

Om den här uppgiften hade funnits under rättegången, på vilket sätt hade det påverkat utfallet?

– Det är jättesvårt att veta. Vi måste få den här uppgiften bekräftad först. Jag har en skyldighet att bevisa allt också, säger Agnetha Hilding Qvarnström och menar att offrens militära eller civila bakgrund inte var avgörande för att klassa morden som terroristbrott.

Det handlade mer om hur rätten skulle se på den grupp som Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan ingick i - om det var en väpnad grupp eller inte, enligt åklagaren.

Agnetha Hilding Qvarnström menar också att både Säkerhetspolisen och hon själv lade all kraft på att försöka identifiera offren på filmen.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER