Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Advokatens sågning av polisutredningen

Nerijus Bilevicius advokat Inger Rönnbäck gick till ny attack också under slutpläderingen i hovrätten.
Nerijus Bilevicius. Foto: Adam Ihse/Tt

Nerijus Bilevicius advokat Inger Rönnbäck gick till ny attack också under slutpläderingen i hovrätten.

Hon sågade Missing people, experter som varit inkopplade i fallet, medierna – och resonerade kring att polisen planterat bevis för att få 35-åringen fälld för mordet på Lisa Holm.

– "Det är ju den människan som har gjort det här, nu får vi ordna detta", säger Inger Rönnbäck i rätten.

Utredningsledaren Lars Johansson bara skakade på huvudet.

Under sin slutplädering i tingsrätten delade Inger Rönnbäck ut svidande kritik mot flera delar som rör utredningen i Lisa Holm-fallet.

Det fortsatte hon med i hovrätten.

I pläderingen beskyllde Inger Rönnbäck först Missing People - som bedrev en massiv sökning när den 17-åriga flickan fortfarande var försvunnen i somras – för en komplott.

– Missing People har också agerat för att sätta dit Nerijus i detta, säger advokaten rätten.

Kontroversiellt utspel

Sedan gjorde hon ett kontroversiellt utspel.

Inger Rönnbäck förde ett resonemang om att polisen medvetet kan ha försökt sätta dit Nerijus Bilevicius för mordet. Advokaten menar att utredarna tidigt bestämde sig för att det var 35-åringen som var gärningsmannen.

– Om man under förundersökningen missar att jobba polisiärt som en riktig, klurig polis så är det allvarligt och man förlorar viktig information. En mördare kan glida ur nätet väldigt, väldigt lätt. Och det är jag rädd för har hänt i det här fallet eftersom man bestämt sig väldigt tidigt, säger Inger Rönnbäck, som spekulerade i hur poliser kan ha resonerat om de planterade ut bevis:

– "Det är ju den människan som har gjort det här, nu får vi ordna detta".

Lars Johansson, kriminalkommissarien som ledde utredningen, skakade på huvudet.

"Har vältrat sig i fallet"

Inger Rönnbäck tog i pläderingen också upp obducenten, rättsläkaren Adam Berkowizc. Hon säger att han är omtyckt av polis och åklagare.

– För att han gärna vill hjälpa till på något sätt. Han anses som behaglig att ha, man vill gärna ha honom, säger Rönnbäck och ifrågasätter varför han senare ändrade det troliga datumet för Lisa Holms död.

– Han har korrigerat dödsbeviset från att det först inte går att säga när flickan har dött till att hon dött den 7 juni.

Inger Rönnbäck nämnde också medierapporteringen i fallet.

– Media har vältrat sig i det här fallet på ett klart osunt sätt. Ingen har kunnat undgå att påverkas och vi som jobbar professionellt får hålla oss ifrån det så gott det går. Man har tidigt dömt Nerijus och det har varit ett mediedrev utan motstycke. Det har så klart påverkat vittnen, vilket är mycket allvarligt.

Under eftermiddagen är det dags för vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms slutplädering.