Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte broderns advokat friad för jäv

Helena Svärd var tidigare ordförande för Missing people. Nu har hon anmälts för jäv. Foto: Anders Ylander
Foto: Alex Ljungdahl

Advokaten Helena Svärd utreddes för jäv.

Men trots att åklagaren inte ansåg att det fanns ett jävsförhållande så valde hon under måndagen att avsäga sig uppdraget.

"Med hänsyn till den mediastorm som varit /.../ så önskar jag att tingsrätten entledigar mig", skriver hon i ett mejl till tingsrätten.

En allvarlig rättsprocess uppstod på måndagen i utredningen av mordet på Lisa Holm.

Advokaten Helena Svärd var så sent som i mars ordförande för Missing people och anmäldes i en skrivelse som jävig.

– Jag har fått en förfrågan om jäv och jag har besvarat den med att jag inte anser att jag är jävig, säger hon själv om påståendet.

Bakgrunden var att en privatperson hade kontaktat tingsrätten och ifrågasatt om den tidigare ordföranden i Missing people var lämplig som försvarare för en av de misstänkta bröderna.

"Undrar om Helena Svärds (tidigare) koppling till Missing people kan anses som jäv? Hon har i egenskap av ordförande varit med och tagit viktiga beslut i frågor om hur Missing people ska jobba, hon kan Missing people svaghet/brister - men också deras styrkor. Hon kanske rentav har kontakter i organisationen som har berättat 'bakom-informationen' till söken/fynden/ tipset", skriver anmälaren.

"Min bestämda åsikt"

Missing people har varit starkt bidragande i mordutredningen. Med den största sökinsatsen i organisationens historia har frivilliga sökare gjort flera fynd som har konstaterats tillhöra Lisa Holm. Polisen har flera gånger uttryckt sin tacksamhet till Missing people.

Helena Svärd var så sent som i mars ordförande för Missing people. Hon har även varit kassör i organisationen.

I utredningen företrädde hon den äldre, 35-årige, brodern som försvarare.

– Jag har fått en förfrågan om jäv och jag har besvarat den med att jag inte anser att jag är jävig. Det är min bestämda åsikt, säger Helena Svärd.

Hur ser du på att du kan misstänkas få information i ärendet som polisen inte vill att din klient ska känna till?

– Det går inte till så.

Det skulle även kunna finnas misstankar om att du som tidigare ordförande vill gynna Missing people och därför inte företräder din klient på bästa sätt?

– För mig är det så här: Allmänheten är ute och söker. Om det är så att jag får kännedom om någonting som jag känner kan innebära en jävsituation så kommer jag avgå direkt. I nuläget så ser jag inte det.

Efter att mejlet kom in till Skaraborgs tingsrätt upprättades ett ärende. Tingsrätten skickade ett förläggande till åklagarkammaren i Skövde och begärde att de snarast skulle lämna ett yttrande i ärendet.

Tog beslutet själv

Och vid 14-tiden på måndagseftermiddagen svarade vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm med en friande dom. Han anser inte att Helena Svärd är jävig.

"Av vad som framgår av aktuell skrivelse gör jag bedömning att detta inte utgör sådana omständigheter att advokat Helena Svärd skulle vara olämplig för att fullfölja det uppdrag som offentlig försvarare hon tilldelats", skriver han i ett yttrande till tingsrätten.

Men trots åklagarens beslut valde hon under måndagen att avsäga sig uppdraget.

"Med hänsyn till den mediastorm som varit /.../ så önskar jag att tingsrätten entledigar mig", skriver hon i ett mejl till tingsrätten.

Ny advokat för den misstänkte 35-åringen blir i stället advokat Inger Rönnbäck. Helena Svärd ersätts med 38 256 kronor för sitt arbete med målet.