Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Advokaten: Andra som utförde dådet

Ahmed Warsame, 25, dömdes till livstid för den hänsynslösa attacken mot Vår krog och bar.
Foto: POLISEN
I överklagan skriver Warsames advokat Rolf Skårman att hans klient helt saknar motiv för händelsen...
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN
... och att det var helt andra som utförde dådet.

Ahmed Warsame, 25, dömdes till livstid för den hänsynslösa attacken mot Vår krog och bar.

Nu är han först ut att överklaga domen till hovrätten.

I överklagan skriver Warsames advokat Rolf Skårman att hans klient helt saknar motiv för händelsen.

Och att det var helt andra som utförde dådet.

– Warsame har bara varit i Sverige en månad innan detta hände, han har inte deltagit i något gängkrig, säger advokaten.

Tingsrätten utdömde högsta möjliga straff för alla fem huvudåtalade i den stora utredningen om massakern på Vår krog och bar.

Två personer mördades och 24 gäster utsattes, enligt domstolen, för mordförsök då flera maskerade och beväpnade män sköt i lokalerna med automatvapen. Men tingsrätten kunde lika lite som polisen eller åklagaren klargöra vilka som faktiskt avlossade de dödande skotten.


LÄS MER: De dömdes för massakern på Vår krog och bar


"Helt andra gärningsmän"

Det tar advokaten Rolf Skårman nu fasta på när han överklagar livstidsdomen för en av de fem, Ahmed Warsame.

– Det är helt andra gärningsmän som har gjort det här än de fem som nu dömts, säger Rolf Skårman.

Advokaten menar också att just hans klient helt saknar skäl eller motiv för att vara med vid attacken mot Vår krog och bar. Han är svensk medborgare och har väst upp i Göteborg men har bott utomlands under de år som gängkriget rasat i Biskopsgården. Något som advokaten inte tycker att tingsrätten tagit hänsyn till.

– Warsame har bara varit i Sverige en månad innan detta hände, han har inte deltagit i något gängkrig. Han känner ingen av de inblandade och har inget motiv. De senaste nio åren eller liknande har han varit utomlands.

Inte bunden till dådet

Även de övriga fyra huvudmännen som dömts till mellan 14 år och livstids fängelse har genom sina advokater meddelat att de kommer överklaga domen.

Särskilt har försvaret inriktat sig på att åklagarsidan menat att de fem tillsammans och i samförstånd utfört attacken men utan att klarlägga fullt ut varje persons roll i dådet.

"Warsame är inte bunden till utförande, planerande eller något annat främjande av gärningarna", skriver Rolf Skårman i överklagan och knyter an till advokaternas kritik mot åklagarsidan.

De tre åklagarna som drev målet i tingsrätten har å sin sida sagt att det inte är ovanligt att inte alla inblandades moment reds ut fullt ut och att man fäller personer för att ha utfört dåd tillsammans och i samförstånd.