Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokat från Göteborg fälls för oetiskt agerande

En advokat från Göteborg, som medverkat i uppmärksammade fall, har fällts av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Obs, genrebild.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Bakgrunden till fällningen är att samfundet anser att han vid två tillfällen brustit mot god advokatsed. Obs, genrebild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En advokat från Göteborg, som medverkat i uppmärksammade fall, har fällts av Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Som straff varnas han och får betala böter på 50 000 kronor, vilket är samfundets näst strängaste straff.

Han slipper det strängaste straffet uteslutning för att det bedöms att han inte medvetet försökt påverka någon utredning utan att han gjort felbedömningar.

Tre åklagare i Västsverige har anmält den kända brottsmålsadvokaten till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Anmälningarna har handlat om att advokaten ska ha brutit mot god advokatsed genom att ha fört ut information från misstänkta han försvarat som suttit häktade med restriktioner.

Det gäller ett alibivittne i en utredning som handlade om mordförsök. 

I hovrättsdomen i det aktuella målet framgår det att advokaten kontaktat alibivittnet innan denne hördes av polis under utredningen. Advokaten berättade vad den misstänkte sagt. 

Straffas med varning och böter

Sedan har advokaten enligt vittnet ställt frågan om detta stämde och enligt åklagaren gav det då vittnet en chans att ge den misstänkte alibi. 

– Detta är väldigt ovanligt och det är första gången som jag har gjort en sådan anmälan. Det här med restriktioner är jätteviktigt och det är en av anledningarna att man får ha misstänkta häktade. Man kan skaffa sig falskt alibi och det var så det var i detta fall, har Daniel Larsson som är en av åklagarna som anmält advokaten, tidigare sagt.

Advokaten i fråga har genom åren företrätt personer med kopplingar till grov brottslighet i Västsverige.

Samfundets disciplinnämnds beslut offentliggjordes under torsdagen, vilket DN var först att rapportera om. I beslutet står det klart att advokaten straffas med samfundets näst hårdaste straff i form av en varning samt böter på 50 000 kronor.

”Gjort sig skyldig till allvarliga brott”

I nämndes beslut står det att advokaten gjort sig skyldig till allvarliga brott mot advokatseden.

”Vid två tillfällen under relativt kort tid har gjort sig skyldig till allvarliga brott mot god advokatsed i form av handlande i strid med för klienterna meddelade restriktioner.”, står det i beslutet.

Disciplinnämndes hårdaste straff är uteslutning ur advokatsamfundet, men så hårt dömdes alltså inte advokaten. Nämnden motiverar att han inte ska uteslutas på följande vis:

”Den påföljden förutsätter att omständigheterna kan anses synnerligen försvårande. NN har inte tidigare varit föremål för någon disciplinär åtgärd och utredningen ger inte fog för slutsatsen att hans handlande skett i avsikt att försöka påverka någon utredning mot klienterna. I stället framstår hans handlande mera som en följd av en mycket allvarlig felbedömning.”, står det i nämndens beslut.

En ledamot, advokat Staffan Bergqvist, var skiljaktig och ansåg att advokaten bör få en mildare straffavgift på 40 000 kronor.

GT har sökt advokaten, samt de åklagare som anmält honom.