Andreás Johansson, 37, står åtalad i hovrätten för mordet på småbarnsmamman i Trollhättan. Foto: Polisen/Privat
Andreás Johansson, 37, står åtalad i hovrätten för mordet på småbarnsmamman i Trollhättan. Foto: Polisen/Privat

Advokat: Flashback
förstörde mordbevis

Publicerad

Flashbackanvändare förstörde platsen där mördarens kläder kan ha bränts upp – därför kan dessa inte användas som teknisk bevisning.

Vid den andra rättegångsdagen i fallet med den mördade Trollhättemamman riktar den dömde mördarens advokat, Tommy Nilsson, kritik mot bevisläget.

- Uppmärksamheten på sociala medier fick Flashbackanvändarna att fullständigt fara i taket, säger han enligt ttela.se.

Under måndagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot 37-åriga Andréas Johansson som dömts för mordet på den 23-åriga småbarnsmamman i Trollhättan.

Måndagen ägnades åt åklagarsidans sakframställning och under tisdagen hade turen kommit till målsägarbiträden och försvaret.

Bland annat riktar 37-åringens advokat, Tommy Nilsson, skarp kritik mot den tekniska bevisning som lagts fram av åklagarsidan, uppger ttela.se.

Inga spår

Bland annat handlar det om den dörrmatta som åklagaren menar ska ha använts för att hålla upp dörren till den mördade småbarnsmammans bostad. Det finns inga spår som tyder på detta eller pekar på att klienten Andréas Johansson, menar Tommy Nilsson.

– I övrigt finns inget mer än normala spår efter min klient i lägenheten, fyndplatsen där kroppen hittades eller där den utbrunna bilen hittades, säger han i rätten uppger ttela.se.

Det var den 30 juni 2013 som blodspår hittades i trappuppgången hos den 23-åriga småbarnsmamman. Hon själv var borta och i lägenheten fanns hennes 1,5 år gamla son. Kroppen efter kvinnan hittade först en dryg månad senare i en skogsdunge i Grästorpstrakten.

Bland den tekniska bevisning som åklagaren lagt fram finns också en utbrunnen bil samt en brandplats där kläder från gärningsmannen ska ha hittats.

Vill ha friande dom

Advokat Tommy Nilsson dömer ut även denna bevisning – och menar att den är kontaminerad av Flashbackanvändare.

- Uppmärksamheten på sociala medier fick Flashbackanvändarna att fullständigt fara i taket. Koordinaterna till platsen lades ut den 28 juli, polisen var där först den 1:e. Folk har varit där och petat i sakerna, fotograferat och allmänt rört om, säger han i rätten enligt ttela.se.

Försvaret vill se att Andréas och hans dömda medhjälpare frias i och med hovrättsförhandlingarna. Åklagarsidan yrkar i stället på strängare straff.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER