Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adopterade Teresa: Jag blev bortrövad som barn

Teresa Lindberg föds den 27 september 1984 i Chiles huvudstad Santiago.
Foto: Privat
Hon skiljs omedelbart från sin biologiska mamma och kommer till Sverige fem veckor gammal.
Foto: Privat

Teresa Lindberg, 34, adopterades till Sverige från Chile 1984.

När hon börjar undersöka sin egen adoption i vuxen ålder visar det sig att något inte stämmer. 

– Jag har ett svenskt efternamn redan när jag föds. Hur är det möjligt innan jag blev adopterad? säger Mölndalsbon. 

Teresa Lindberg föds den 27 september 1984 i Chiles huvudstad Santiago. Hon skiljs omedelbart från sin biologiska mamma och kommer till Sverige fem veckor gammal.

På Gotland väntar lyckliga föräldrar, som är helt ovetandes om hur adoptionen verkligen gått till. 

Teresa är en av de 2 177 chilenska barn som adopteras till Sverige under 70- och 90-talen. 

Tessa, som hon kallas, växer upp i en kärleksfull familj. Men hon känner att något skaver. 

– Mina svenska föräldrar var väldigt fina, de pratade väldigt öppet om min adoption. Men jag har alltid känt att det är något som inte stämmer, säger hon. 

Teresa är en av de 2 177 chilenska barn som adopteras till Sverige under 70- och 90-talet.
Foto: Privat

Teresa hade svenskt efternamn vid födseln

Föräldrarna sparar all information om adoptionen och via dokumentationen hittar Tessa namn till familjemedlemmarna i Chile. En detalj fångar hennes intresse – i det chilenska run-numret, som är en slags id-handling, står hennes namn inskrivet: Teresa Louisa Lindberg Rojas. 

– Jag har ett svenskt efternamn redan när jag föds. Det är det som är så märkligt. Hur kan jag ha mina föräldrars svenska efternamn två, tre veckor innan de ens vet om att jag finns? säger hon. 

Det visar sig att hennes svenska familj har fått ett brev där de tillfrågas om vad de vill att barnet ska heta redan innan Tessa, som bor i Mölndal, föds. 

– En adoption sker här i Sverige, inte i landet där man blir adopterad från. Hur kan jag ha hetat Lindberg innan jag blev adopterad? säger Tessa.

”Närmare 400 barn skrivna där”

Dessutom ser hon att hon inte är skriven i samma region som sin biologiska mamma. Med hjälp av en ideell organisation upptäcker Tessa att hon är skriven i Chile på en adress som tillhör en person som är misstänkt för att vara inblandad i olagliga adoptioner. 

– På min adress i Chile står närmare 400 barn skrivna, säger hon. 

Tessa får reda på att hennes biologiska mamma, när hon är gravid med Tessa, tar hjälp av vad hon tror är en organisation som säger sig hjälpa ensamstående mammor med utbildning och stöd. Men allt är iscensatt menar Tessa. 

En morbror för bort Teresa, utan mammans vetskap.

– Min mamma har inte döpt mig, hon hann inte. Hon tänkte behålla mig. När jag föddes hade min mamma tänkt åka hem till min mormor och lämna mig där för att kunna jobba. 

En morbror för bort Teresa, utan mammans vetskap.
Foto: Privat

Familjen, mamma och flera syskon, i Chile är enkel att hitta och Tessa får kontakt med dem. Hon och hennes biologiska mamma pratar med varandra via videosamtal. 

– Min mamma har inte sagt speciellt mycket, hon bara gråter. Det är jätteknepigt. Hon säger att jag ska hem nu.

Misstänka olagliga adoptioner

Just nu utreder chilenska myndigheter bortförande av barn och illegala adoptioner. Cirka 5 000 misstänka fall, varav 660 fall rör Sverige, utreds skriver Hela Gotland. Siffran förväntas stiga.

Enligt SVT finns det uppgifter som säger att medarbetare till den svenska organisationen Adoptionscentrum var inblandade.

– Det är naturligtvis hemskt om det skulle visa sig att det har skett felaktigheter på den chilenska sidan. Men när vi tittar i våra akter och går igenom hur vi arbetade, har vi inte sett att några oegentligheter framkommit. Att vi har följt regler och lagar, och jobbat i den tidens kontext, det känner jag mig helt säker på, säger Kerstin Gedung, verksamhetschef på Adoptionscentrum, till Göteborgs-Posten.

Tessa känner stor ilska både mot Adoptionscentrum och mot Sverige, som hon också anser har ett ansvar. 

– Om landet är så korrupt att man inte kan lita på polis, militär, domstolsbeslut, hur kommer det sig att lilla Sverige lägger sig i hur de ska göra med sina barn? 

– Jag vill ha upprättelse, det är ändå en olaglig adoption. 

Tessa känner däremot ingen sorg över det liv i Chile som hon aldrig fick. 

– Jag kan inte sakna något som jag inte har haft. Det jag saknar nu är en framtid med min familj där, säger hon.