Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adam vaccinerade sig – blev svårt sjuk

Adam Hall, 30 tillsammans med sin fru Mikaela Hall. Deras tillvaro har rasat efter att Adam, som lider av en sömnsjukdom, nekats sjukersättning av Försäkringskassan.
Foto: Privat

Efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensa blev Adam Hall, 30, svårt sjuk i sömnsjukdomen hypersomni.

Nu drabbas han och frun Mikaela Hall av nästa bakslag – Försäkringskassan anser att han ska jobba heltid och nekas sjukersättning. 

– Man blir både trött, arg och ledsen. Det är stor en besvikelse, säger Adam.

2009 vaccinerade sig Adam Hall, 30, från Torestorp, mot svininfluensa.

Året därpå märkte han att något inte stod rätt till. Han blev allt tröttare och hade svårt att hålla sig vaken på sitt arbete som personlig assistent.

– På jobbet började jag gå och lägga mig och sova på rasterna , jag tappade energi och var inte riktigt mig själv längre och det blev bara värre och värre, säger han.

Inledningsvis trodde Adam att han drabbats av en depression och uppsökte därför en psykolog för att få hjälp med sina symptom. Psykologen upptäckte emellertid att det var något annat som låg bakom och skickade Adam till en läkare, något som Aftonbladet också skrivit om. 

– Psykologen skickade mig på utredning, sen började hela den processen med sömntester och grejer. Till slut fick jag min diagnos. Det var 2012, berättar han.

Drabbades av sömnsjukdom

Adam diagnosticerades med hypersomni, som är en sömnsjukdom besläktad med narkolepsi. 

Även fast han inte kan bevisa att det beror på vaccinet, så tror han inte att det är någon slump att han drabbats.

– I min värld är det ingen slump att jag får en sån här sjukdom samtidigt som alla andra, säger han.

I samband med sin diagnos började Adam också få mediciner mot sina besvär, något som förbättrade hans tillvaro.

– Innan medicinen föll jag i okontrollerad sömn två gånger i timmen. Efter medicineringen så är det inte lika ofta, men det händer. Men det är inte i närheten av förut, berättar han.

Men Adam är långt ifrån symptomfri, berättar han:

– Jag är fortfarande trött, jag brukar beskriva det som att jag är morgontrött hela dagen. Man blir inte riktigt utvilad när man har sovit och huvudet hänger inte riktigt med. 


LÄS OCKSÅ: Grundskola lex Maria anmäls – elvaåringar fick fel vaccin 


Adams tillstånd gör att han inte får köra bil, cykla något som gör det svårt för honom att göra en av de saker han gillar mest – gå på fotboll.

– Möjligheten att ta bilen till Göteborg och gå på en blåvittmatch finns inte längre. Även fast jag fixar skjuts och någon åker med mig så orkar jag inte. Det tar väldigt mycket energi, det är väldigt begränsande.

Hyllar sin fru

Adam berättar att han inte hade klarat av beskedet om det inte var för hans fru Mikaela Hall, som funnits där och stöttat honom genom hela processen.

– Min fru är väldigt lösningsorienterad och vi anpassade mycket saker i hemmet. Det har betytt allt. Jag hade inte varit där jag är i dag utan henne, jag hade skitit i det för längesen då. Det är hon som har ringt och legat på läkare och Försäkringskassan. Jag är så jäkla glad och stolt över henne. Jag fattar inte hur hon orkat, säger han.

Jobbet som personlig assistent var han tvungen att lämna i samband med att han drabbades av sjukdomen, men efter en lång utredning på remiss från Försäkringskassan kom man fram till att han kunde jobba 25 procent. 

I dag jobbar Adam på en butik i närheten av hemmet och sin sjukdom till trots berättar Adam  och Mikaela att de hittat en balans i livet.

Nekades ersättning av Försäkringskassan

Men i samband med att Adam fyllde 30 gäller nya regler – den aktivitetsersättning som han tidigare fått försvinner och han måste nu söka sjukersättning i stället. Problemet är att han enligt Försäkringskassan inte har rätt till en sådan.

”Din arbetsförmåga anses inte vara stadigvarande nedsatt med minst en fjärdedel utifrån de medicinska uppgifter som framkommit”, står det i beslutet från Försäkringskassan.

Det innebär att de anser att Adam kan jobba heltid, trots att han har läkarintyg som säger att han lider av en kronisk sjukdom och att flertalet utredningar visat att hans arbetskapacitet bara ligger på 25 procent.


LÄS OCKSÅ: Cassandra från Jönköping är svårt sjuk – nekas ersättning 


Beskedet kom som en chock för Adam och Mikaela:

– Man blir både trött, arg och ledsen. Det är en besvikelse, det känns som vi eller framför allt min fru har fajtats i så många år för att vi ska kunna leva det livet vi hade och sen kommer det här beslutet.

Mikaela fyller i:

– Man drar undan mattan en gång till för en person som redan föll ganska hårt för ett par år sedan.

Paret har nu skickat in en överklagan på Försäkringskassans beslut.

Försäkringskassan: ”Snäv port för att få sjukersättning”

Ingeborg Watz Forslund är områdeschef på Försäkringskassan. Hon vill inte uttala sig i det enskilda fallet, men förklarar för Aftonbladet att det är svårare att få sjukersättning än aktivitetsersättning.

– Möjligheten att få aktivitetsersättning är betydligt lättare än att få sjukersättning, säger Ingeborg Watz Forslund, till tidningen.

Kraven för att få sjukersättning är att personen aldrig väntas kunna arbeta i något arbete på arbetsmarknaden, varken nu eller i framtiden.

 – Tanken med lagen är att är det ska vara en snäv port för att få sjukersättning, säger Watz Forslund till Aftonbladet.