Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Adam, 25, fick hjärtstopp – var död i nära en timme

Adam Esser efter hjärtoperationen.
Foto: Privat
Adam Esser fick ett hjärtstopp efter en cykelrunda.
Foto: Privat
Adam Esser efter hjärtoperationen.
Foto: Privat

En solig novemberdag i Spanien föll Adam Esser handlöst ner i marken efter en cykelrunda.

Han hade drabbats av ett hjärtstopp – och var utan puls och andning i en timme. 

I dag lever han ett ganska normalt liv utan några bestående hjärnskador. 

– Det är inte många som vet hur man ska agera vid ett hjärtstopp och jag vill sprida den kunskapen till andra, säger han.

Det var en varm och solig dag i den spanska byn La Nucia den 10 november 2018. Adam Esser, 27, under tiden 25, ursprungligen från Göteborg var ute på en längre cykelrunda och redan tidigt in kände han att det var något som höll tillbaka hans andning, vilket bland andra P4 Göteborg rapporterat om.  

Han bestämde sig för att cykla lugnt och stilla – och bara njuta av värmen. Men bara några meter innan det slutgiltiga målet föll han handlöst ner i asfalten. Hjärtat hade slutat slå.

– Det är där och då allting blev svart för mig. Jag var inte alls med längre, säger Adam Esser.

Lyckligtvis befann sig pappa Klaus i närheten och insåg direkt vad som hade inträffat. Han påbörjade hjärt- och lungräddning kort därefter. 

– Det var väldigt tur att han var så pass nära och lyckades göra det trots att han inte hade någon utbildning eller kunskap om hur han skulle agera, säger han.

Använde hjärtstartare på plats

Pappa Klaus var i total chock. Men en äldre dam stannade med bilen och kunde tillkalla både polis och ambulans.

Efter ungefär 20 minuter var polisen på plats och använde en defibrillator för att få i gång hjärtat, två gånger. Men Adam visade inga livstecken. Ingen puls eller andning. 

– Jag har fått höra nu i efteråt, att trots de här stora hjärtstartarna så hände det absolut ingenting.

Efter 30 minuter kom ambulansen till platsen och sjukvårdspersonal försökte även dem med en defibrillator. Efter några ytterligare försök gav de upp och for i väg direkt till närmsta sjukhus. 

Pappa Klaus lyckades ta sig till sjukhuset och väl på plats fick han höra att Adam hade drabbats av ett väldigt långt hjärtstopp och att han hade varit utan puls i en timme och troligtvis fått allvarliga hjärnskador.

– Ingen vågade säga om jag överhuvudtaget skulle överleva.

En mörk tid för alla inblandade

Adam hamnade i koma och hölls vid liv av en respirator. Under tiden på sjukhuset vakade hans pappa, mamma, syster och bästa vän över honom.

De satt där dag efter dag och väntade på att få ett svar.

– Det var så klart en mörk tid för alla inblandade och det är svårt att förstå hur de har haft det när jag har legat för döden. De har mer eller mindre sett sin son och bror försvinna från livet, säger han. 

Den 8 december var fortfarande Adams läge kritiskt. Men eftersom det lilla sjukhuset i Spanien inte hade tillräckligt med resurser behövde han förflyttas till Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. 

– Hade jag stannat i Spanien hade jag dött – men ingen visste om jag skulle överleva den flygresan, så det var en ren chansning.

Flygresan gick bra och på sjukhuset kunde man minska dosen medicin och väcka honom från koman. 

Han fick genomgå en hjärtoperation och byta hjärtklaff strax innan jul. Operationen var lyckad och över jul och nyår tillbringade han sin tid i sjukhussängen. 

Adam Esser på Karolinska universitetssjukhuset tillsammans med systern.
Foto: Privat

Medfött hjärtfel

Adam föddes med en aortastenos, en klaffsjukdom. Som femåring genomförde han sin första operation och den andra i 15-årsåldern. 

Han fick en biologisk klaff inopererad och efter det skulle han kunna leva sitt liv som vanligt igen. 

Efter incidenten i Spanien har läkare sökt igenom alla journaler efter något fel, men inte hittat något. 

Det finns varken något svar på varför han fick ett hjärtstopp den dagen eller varför han överlevde. 

– Man brukar prata om att det finns tre tydliga faktorer som gör att man kan överleva och det är att man är i god fysisk form, får en professionell hjärt- och lungräddning och att kroppen är nedkyld. 

Han fortsätter:

– Men det enda jag prickade in på var den goda fysiska formen. Eftersom cykelturen och olyckan ägde rum i ett varmt Spanien. Alla experter häpnar över att jag klarade mig så pass väl.

Lång rehabilitering 

Tiden efter operationen på Karolinska universitetssjukhuset var inte enkel. Han hade tappat 20 kilo, kunde varken gå, skriva, prata eller sitta upp. 

– Det var en lång uppförsbacke, armar och ben var tunna som pinnar. Mina föräldrar var med mig hela vägen och fick se när jag lärde mig att gå igen som 25-åring, säger han.

I början av januari flyttades han till Danderyds sjukhus där han skulle genomgå en hjärnskaderehabilitering under ett halvår. Men bara efter sex veckor blev han utskriven. 

– Det var där jag fick ett helt annat perspektiv på livet. Jag fick se människor som var i ett hemskt skick som kanske aldrig skulle bli återhämtade igen. 

Han fortsätter:

– Det är märkligt att jag inte har några men nu efteråt. Det har varit svårt att komma tillbaka till vardagen, men i dag jobbar jag 50 procent och i mars ska jag öka det ytterligare.

I dag är Adam ambassadör för Hjärt- och lungfonden och har släppt en bok som heter ”Som ett hjärta som vägrar sluta slå” tillsammans med Mats Sandberg. 

Han vill gärna dela med sig av sin berättelse till andra.

– Det är inte många som vet hur man ska agera vid ett hjärtstopp och jag vill sprida den kunskapen till andra, säger han.