Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Adam, 23, tar över makten i västsvenska kommunen

Adam Johansson (M), 23, är redo att axla rollen som kommunstyrelsens ordförande i Falköping. Foto: Falköping kommun/Pressbild

Efter en turbulent tid inom lokalpolitiken väntas nu Adam Johansson (M) ta över rodret i Falköping.

23 år gammal blir han kommunstyrelsens ordförande och därmed den yngste att styra en kommun i Sverige. 

– Det känns så klart fantastisk. Jag känner mig redo för uppgiften, säger han.

Våren har varit en turbulent tid för politiken i Falköping då koalitionen mellan S, C och KD föll och den tidigare kommunstyrelseordföranden tvingades avgå. Den politiska lösningen blev i stället ett samarbete mellan allianspartierna, MP och V.

På måndag är det dags att välja vem som ska bli kommunstyrelsens nya ordförande och redo att axla rollen står Adam Johansson (M), 23.

– Vi har ju majoritet för förslaget så jag har svårt att se att det inte skulle gå igenom. Jag känner mig redo för uppgiften och jag har ett brett stöd bakom mig, säger Adam Johansson. 

Kan bli yngst i Sverige

Sedan förra valet, 2014, har Adam Johansson varit aktiv i politiken och har bland annat suttit i partistyrelsen för Moderaterna i Västra Götaland. Att han skulle kunna få möjligheten att bli kommunstyrelsens ordförande har han vetat ett tag.

– När jag tog på mig rollen att vara förstanamn för Moderaterna i april 2018 för så får man ställa in sig på att det kan hända. Men i skarpt läge så är det drygt två veckor som jag har vetat om det, sedan vi satte oss ner för förhandlingar. 

Enligt Sveriges kommuner och Landsting, SKL, kommer Adam Johansson troligtvis bli den yngsta i landet på den posten. Något han själv reflekterat över.

– Det är klart att det är en annorlunda situation och det är inte många i min ålder som tillträder i en sådan här roll. Jag är troligtvis yngst i Sverige och min gissning är att jag kan vara bland de yngsta någonsin också.

Adam Johansson är själv född och uppvuxen i Falköping. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Ser inte sin ålder som ett hinder

I gymnasiet började han intressera sig för politik. Sedan dess har det gått snabbt och Adam Johansson trivs bra med arbetet som kommunpolitiker.

– Det är väldigt roligt att vara aktiv i kommunpolitiken. Man ser effekten av sin poltik direkt och får även respons direkt på sina beslut från de som bor här. Både positiv och negativ respons så klart. 

Adam Johansson vill dock påpeka att man inte ska lägga för mycket vikt vid åldern och berättar att han har mött blandade reaktioner.

Vissa menar han tycker det är positivt med någon ung som kommer in och kan se saker från nya perspektiv, medan andra påpekar hans brist på arbetslivserfarenhet.

– Jag blir ju äldre och äldre för varje dag så om åldern är min största brist så går ju den över. Men jag hoppas att jag med de egenskaper jag har kan bidra till en bättre utveckling för kommunen. Det jag kanske saknar i arbetslivserfarenhet hoppas jag att jag tar igen med nyfikenhet och viljan att lära mig. Sedan är poltik ett lagarbete och vi är många både nya och gamla så jag tror vi kommer lösa det här alldeles utmärkt.