Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstanken: Han skickade föreningspengar till Somalia

Förre riksdagsledamoten för Moderaterna, Abdirizak Waberi.
Foto: RIKSDAGEN
Två företrädare för en förening nära Römosseskolan åtalas för grovt bokföringsbrott.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har i dag väckt åtal mot två personer i en förening som har nära kopplingar till ökända Römosseskolan. 

En av företrädarna: Förre moderate riksdagsledamoten och skolledaren Abdirizak Waberi.

Åtalet gäller grovt bokföringsbrott och enligt uppgifter i utredningen ska stora belopp ha gått till dyra utlandsresor och gåvor till Somalia. 

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor, säger åklagare Henric Fagher. 

– Jag har inga kommentarer för tillfället, säger Abdirizak Waberi. 

Römosseskolans förre rektor, Abdirizak Waberi, åtalas under måndagen – mot sitt nekande – för grovt bokföringsbrott. 

Anklagelserna gäller hans roll i en förening som stått Römosseskolan i Angered nära. En förening som haft en mångmiljonomsättning under åren 2016 till 2018 – men helt saknat bokföring. 

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor och utbetalningar om ungefär samma belopp som inte är bokförda, säger Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Enligt åklagaren har föreningen uppgett sig utföra it-tjänster och en del renhållnings- och städtjänster åt Framstegsskolan, organisationen som drivit Römosseskolan vid samma tid.

Enligt en utredning från Skatteverket ska delar av dessa pengar sedan skickats vidare till personer i Somalia, enligt uppgift som gåvor, och även bekostat dyra resor som Abdirizak Waberi haft till just Somalia, där han leder ett islamistiskt parti.

Helt utan bokföring

Enligt åklagaren är det Abdirizak Waberi som varit den bokföringsfria föreningens faktiska företrädare, samtidigt som han var Römosseskolans rektor. 

– Han var den som i praktiken drev verksamheten, men han hade ingen formell ställning i föreningen, säger Henric Fagher. 

GT har varit i kontakt med Abdirizak Waberi, som inte vill uttala sig om anklagelserna.

– Jag har inga kommentarer för tillfället, säger han. 

Ytterligare en företrädare i föreningen åtalas samtidigt. Även hon nekar till brott, och kan enligt Skatteverkets utredning, också kopplas till svenska grenen av Abdirizak Waberis islamistparti.

– Generellt kan jag bara säga att hon förnekar brott, säger företrädarens advokat Stefan Jevinger.

Enligt stämningsansökan anhölls den tidigare riksdagsledamoten Waberi i sin frånvaro den 5 juli i år. Han greps två dagar senare och satt frihetsberövad fram till den 9 juli då han försattes på fri fot i väntan på åtal. 

Parallell utredning pågår

Parallellt med utredningen om grovt bokföringsbrott pågår en annan utredning mot Abdirizak Waberi, för grov förskingring och grovt bokföringsbrott i den organisation som drivit Römosseskolan under flera år. 

Waberi avskedades under uppmärksammade former från Römosseskolan i somras, där han var rektor – samt blev polisanmäld av styrelsen.  

Styrelsen anklagade då den förre moderate riksdagsledamoten för att ha förskingrat pengar som skulle gått till skolans verksamhet. 

Misstankarna mot den förre rektorn började när revisorn inför årsmötet upptäckte några märkliga fakturor där Waberi ska ha anlitat företag med nära koppling till vänner och släktingar. 

Efter en internutredning anmäldes Waberi av styrelsen för skolan. 

– Vi har tyckt att han fungerat bra som rektor. Men när vi började misstänka att han försökte dölja ekonomiska avvikelser så gjorde vi en intern granskning. Nu har vi gjort så gott vi kan som huvudman och resten är upp till myndigheterna, sa en anonym styrelsemedlem till Göteborgs-Posten i samband med anmälan. 

Miljoner skickades till Somalia

I förhör med polisen uppger en redovisningskonsult knuten till Abdirizak Waberis verksamhet att de hade stora problem att i efterhand bokföra Waberis resor och gåvor ner till Somalia korrekt. 

– Det är pengarna som skickas till Somalia som har gett oss mest huvudvärk, säger redovisningskonsulten.

En annan redovisningskonsult berättar att det fanns olika uppgifter om skälen till utbetalningarna:

– Från början var det torka i Somalia han gav som anledning till att pengar skickades dit. Senare har han pratat om att det är utbildningsinsatser där de har planer på att bygga upp skolor där nere.

I förhör uppger Abdirizak Waberi att pengarna gått till en organisation han själv varit med och startat nere i Somalia, som arbetar med välgörenhet och utbildningsfrågor. 

Stora belopp ska också ha gått till att köpa mark på plats i Somalia. 

– Pengarna gick till allt möjligt, till exempel för en väg som skulle asfalteras någonstans eller för att bygga skolor. Somalia behöver precis allt och somalier försöker så gott de kan hjälpa sitt land, säger Waberi i förhör.

1,6 miljoner

De egna utlandsresorna säger Waberi också har med den organisationen att göra. 

Bara under 2018 ska den bokföringsfria föreningen, som åklagaren uppger att Waberi företrätt, ha fört ut närmare 1,6 miljoner till Somalia. Enligt Waberi har utbetalningarna skett till organisationen, men ofta via privatpersoner på grund av Somalias dåligt utbyggda banksystem.

Det är mycket pengar, vet du vad den här organisationen gjort med de här pengarna?, frågar polisen Waberi i förhör.

– Vi är säkra på att de gör ett bra jobb där. Vi kan självklart inte vara säkra men vi kan inte göra mer än att se deras redovisning och vad de engagerar sig i.

Waberi har tidigare upptaxerats med sex miljoner kronor till följd av kostnader som bokförts på skolan och sidoföreningar och bolag, som bedömts som privata. 

Och utredningarna fortsätter. 

Åklagare Henric Fagher meddelar att åtalsbeslut i den senare delen som rör påstådda ekobrott i Römosseskolan kommer senare i år. 

– Jag räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen senare i höst. Eftersom det är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera dessa brottsmisstankar ytterligare, säger Henric Fagher.

Vart pengarna har tagit vägen, hoppas Henric Fagher kunde utveckla mer om, i åtalet senare i höst.

Driver islamistparti i Somalia

GT har tidigare kunnat berätta att Abdirizak Waberi, parallellt med uppdraget i Römosseskolan, drev ett islamistparti i Somalia. 

Skolinspektionen inledde därefter en utredning och regionchef Maria Wassén på Skolinspektionen sa så här om GT:s avslöjande:

– Vi ser mycket allvarligt på de signalerna vi har fått nu och ska se till att huvudmannen tar sitt ansvar. Vi måste verkligen göra det så att huvudmännen och den svenska skolan är fri från sånt som omkullkastar vår värdegrund. 

Waberi nekar enligt åtalet till brott. I en kommentar till GP har han sagt att samtliga anklagelser är del av en smutskastningskampanj mot honom: 

– Jag vill inte kommentera någonting om polisanmälan tills jag ser själva anmälan och kan ta ställning till det som står där. Men det jag kan säga är att det finns en grupp som tillhör den före detta styrelsen som vill ta över makten på Römosseskolan. De har inte blivit omvalda men accepterar inte det beslutet. Det här är deras sätt att smutskasta mig, det är ett personangrepp, har han sagt till Göteborgs-Posten.  

Åklagaren yrkar på att Waberi ska få näringsförbud i fem år eller längre, samt att den andre företrädaren ska få näringsförbud i minst tre år. 

GT har varit i kontakt med Waberis advokat Per Gunnarsson som är fåordig före rättegången:

– Han förnekar brott och ser fram emot prövningen.

Axel Darvik, L: ”Rätt i våra misstankar”

Axel Darvik, L, ordförande i grundskolenämnden i Göteborg, kommenterade åtalet vid en pressträff på måndagen:

– Det här visar att vi har haft rätt i våra misstankar, säger han.

För ett par veckor sedan överklagade Darvik tingsrättsbeslutet att kommunen skulle betala tillbaka 14 miljoner kronor till Römosseskolan. Kommunen drog in skolpengen i somras och pengarna deponerades hos länsstyrelsen.

Tingsrätten menade att det inte längre var ovisst vem som företräder föreningen Framtidsskolan som driver tre muslimska friskolor i Göteborg.

Föreningens konto hade ”frysts” och Darvik förklarade att ett öppet bankkonto inte kunnat presenteras, samtidigt som en brottsutredning om grov ekonomisk brottslighet pågick.

– När vi fick veta att kontot var fryst så har vi fått kämpa delvis i motvind för att kunna stoppa fortsatta utbetalningar, säger han.

Axel Darvik menar också att brist på insyn i föreningens verksamhet bidragit till att de misstänkta brotten inte kunnat avslöjas tidigare.

– Om man har verksamhet som är helt finansierad av skattepengar tycker jag det är märkligt att vi inte har en offentlighetsprincip även för de här verksamheterna.  Skolan har drivits i form av en ideell förening, vilket gjort att de inte behövt lämna in årsredovisning till Bolagsverket, säger han och fortsätter:

– Hade det varit ett aktiebolag hade det funnits någon typ av transparens. Här är det först när man börjar misstänka ekonomisk brottslighet som den här härvan kunnat nystas upp.  Vi har ingen modern lagstiftning för att hantera den här typen av problematik. Det är något som regering och riksdag behöver gå fram med.