Abdiaziz Gerare, 47, registrerad i tio års tid

"Jag blir bokstavligt talat illamående när jag får höra om det här", säger Gårdstensbostäders hyresgäst Abdiaziz Gerare, 47.
Foto: SVT

I över tio års tid har Gårdstensbostäder registrerat hyresgästers sjukdomar och etnicitet.

Abdiaziz Gerare, 47, har varit deras hyresgäst i 16 år.

- Jag känner mig fruktansvärt illamående när jag får höra om det här, säger han.

Det kommunala bolaget Gårdstensbostäder grundades för 16 år sedan. Så länge har Abdiaziz Gerare varit deras hyresgäst. När Västnytt visade för honom att hans hyresvärd i ett decennium registrerat sina boendes sjukdomar och etnicitet, blev han väldigt upprörd.

- Jag blir bokstavligt talat illamående. En sådan här sak känns djupt kränkande, säger han till GT.

Har hjärtproblem

Gerare är själv hjärtsjuk och har somalisk bakgrund, och reagerar därför på att det är den typen av uppgifter som Gårdstensbostäder har antecknat.

- Vissa klagar på att somalier har svårt för att integrera sig, men när man gör en sådan registrering så fortsätter man att göra det ännu svårare för gruppen att integrera sig, och det gör att man känner sig utsatt. Jag tycker att det är rasistiskt.

Tänker ta fallet vidare

Han har nu diskuterat frågan med andra boenden och det är många som är upprörda över hyresvärdens tidigare register.

- Vi funderar över hur man kan gå vidare med det, och många känner sig frågande och arga över vad som har hänt. Vi har inte ens blivit informerade om registret förrän nu.

Förvaltar 70 000 lägenheter i Göteborg

  • Förvaltnings AB Framtiden ägs i sin helhet av Göteborgs Stad.
  • Framtidenkoncernen omfattar tio dotterbolag. Genom bostadsbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder förvaltar koncernen cirka 70 000 lägenheter i Göteborg. Rysåsen, Egnahemsbolaget, Parkeringsbolaget, Göteborgslokaler, Störningsjouren samt Scandinavium ingår också i koncernen.
  • Framtiden var inblandat i den mutskandal som rullades upp i Göteborg under 2010. Bland annat dömdes en tidigare distriktschef på bolaget Poseidon för att ha tagit emot varor och tjänster av en av bolagets leverantörer utan att betala.
    Fredrik Lennander