Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AB Volvos miljardvinst – trots coronapandemin

Hör Dagens Industris Anders Hägerstrands analys.
AB Volvo gör en vinst på 7,6 miljarder kronor under det tredje kvartalet 2020.Foto: Henrik Jansson
Martin Lundstedt är vd och koncernchef för lastbilstillverkaren AB Volvo.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Volvo AB gör en vinst på 7,6 miljarder kronor under tredje kvartalet.

Ett bättre resultat än väntat efter coronapandemins framfart.

– Trots försäljningsminskningen åstadkom vi en justerad rörelsemarginal på 9,4% tack vare kraftiga kostnadsbesparingar, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande. 

Under det tredje kvartalet för lastbilstillverkaren AB Volvo så gick orderingången upp jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Men vinsten blev däremot lägre än motsvarande period 2019. För det tredje kvartalet i år blev en vinst på 7,6 miljarder kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 10,9 miljarder kronor för 2019. 

Ett överraskande bra resultat, med coronapandemin i åtanke.

I en kommentar till rapporten säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef, att det under tredje kvartalet var ett ökat utnyttjande av lastbilar och maskiner när restriktionerna under pandemin lättades. 

Orderingång högre men omsättningen lägre 

– Mot slutet av kvartalet var transportaktiviteten tillbaka på ungefär samma nivå som för ett år sedan på de flesta marknader. Detta ledde till en förbättrad framtidstro bland våra kunder, vilket återspeglas i ökad orderingång på lastbilar, motorer och anläggningsmaskiner samt en successivt förbättrad serviceaffär, säger han i pressmeddelandet. 

Oderingången under tredje kvartalet var 57 530 lastbilar, det vill säga en högra siffra än 35 726 lastbilar under samma period förra året. 

Trots den ökande ingången av orders var dock omsättningen lägre i år än förra året. 

– Den svaga orderingången under föregående kvartal påverkade dock koncernens nettoomsättning i Q3, som uppgick till 76,9 miljarder kronor – 16% lägre än för ett år sedan justerat för valuta, säger Lundstedt, i rapporten. 

Fortsatt osäkerhet i pandemin 

I kvartalsrapporten säger Martin Lundstedt vidare att det fortfarande finns en osäkerhet kring utvecklingen av coronapandemin.

– Osäkerheten om den framtida ekonomiska utvecklingen och efterfrågan på våra produkter är betydande eftersom en ökad spridning av covid-19 kan leda till nya inskränkningar för samhällen och företag. Vi har en hög beredskap med fortsatt fokus på våra kollegor, kunder och affärspartners, med hälsa och säkerhet som första prioritet, och bibehåller en hård kostnadskontroll och fokus på kassaflöde, säger han.