Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

94-åriga Viola blåste fräcka bedragaren

Viola Ericsson, 94, spelade med och satte dit bedragare. Foto: Sanna Ekstedt-Larsson/Sveriges Radio
Foto: DANIEL SIDENBLADH

Viola Ericsson, 94, blev uppringd av en misstänkt storbedragare som uppgav sig för att vara läkare.

Då spelade hon med – och larmade sedan polisen.

– Jag förstod direkt att han var bedragare, säger hon.

Händelsen inträffade den 20 januari i fjol. Då blev Viola Ericsson, 94, uppringd av en man som utgav sig för att vara läkare, vilket P4 Göteborg var först med att skriva om.

Han ville att hon skulle köpa en dyr medicin som skulle motverka hennes trötthet.

– Han presenterade sig som överläkare på Karolinska. Det var inte så väldigt klokt att komma med det. Jag förstod direkt att han var bedragare, säger Viola Ericsson.

De kom överens om att mannen skulle ringa igen. Sedan larmade hon polisen. Efter ett andra samtal satte polisen upp avlyssning på Violas telefon.

”Trodde nog jag var lättlurad”

– Jag tyckte det var roligt, förstod att han var ute efter pengar. Jag sade att jag hade 20 000 på banken, och då kostade medicinen ganska snart just 20 000 kronor. Han trodde nog jag var lättlurad, så velig som jag var, säger hon.

– Det var faktiskt lite spännande. Jag lever vanligtvis en ganska så stillsam tillvaro, säger Viola Ericsson.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

Totalt ringde mannen upp fem, sex gånger, berättar hon. Till slut kom de fram till att hon skulle gå ned på stan och ta ut totalt 20 000 kronor, pengar som hon senare skulle läggas i ett kuvert. En bil skulle sedan komma och hämta upp kuvertet.

Då hade hon sedan länge larmat polisen.

– Jag är inte speciellt lättlurad. Har man levt så länge som jag har man varit med om mycket i livet. Då vet man att man inte kan tro gott om alla människor. Även om de flesta är hederliga måste man sovra lite, säger Viola Ericsson.

Misstänks ha lurat nära 80 personer

Rättegången mot den 46-åriga mannen pågår just nu i Göteborgs tingsrätt. Han misstänkts för försök till flera fall av grovt bedrägeri mot 78 äldre personer.

Precis som med Viola Ericsson ska mannen ha ringt upp offren och uppgett sig för att vara läkare. Han ska sagt att de är allvarligt sjuka, men att han har en mirakelmedicin att erbjuda.

 

LÄS MER: Barnbarnsligan lurade äldre – i hela Sverige

 

Ett tillvägagångssätt som upprör Viola Ericsson. 

– Jag tycker det är så fult och så lågt att lura gamla människor på pengar. Men nu när jag förstår att jag bidragit med något är jag glad över att jag gjort något som betyder något, säger hon.

Nu vill hon att mannen får ett strängt straff.

– Jag hoppas att ha kommer få sitta länge och tänka på vad han har gjort, säger Viola Ericsson.