Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

93-årig miljardär vill ta över E6 med nytt Gekås

Aktierna i Olav Thon Gruppen AS år 2013 var värde 25 miljarder norska kronor. Foto: BJÖRN LINDSTEN
Tanums shoppingcenter är en ganska ödslig plats. Foto: BJÖRN LINDSTEN

Olav Thon kan det här med köpcentrum. Han äger fler än 100 stycken, flera i Sverige. Senaste köpet i hans fastighetsimperium är Tanums Shoppingcentrum.

Bit för bit tar han därmed över shoppingen längs E6 även i Sverige – och planen är att göra Tanum till ett nytt Gekås och bli kungen av E6. 

– Vi har börjat fundera på att använda samma koncept som de gjort så bra i Ullared, säger den 93-årige norske miljardären. 

Mannen med den röda toppluvan har för länge sedan slutat bry sig om pengar. Det är arbete, utveckling och möten med människor som får honom att fortsätta med arbetsveckor de flesta drömmer om att få slippa.

För drygt två veckor sedan stod det klart att Olav Thon, vid en ålder av 93, köpt Tanums Shoppingcenter. I Sverige vet många vem Petter Stordalen är – men Olav Thon är kanske mer en doldis. En doldis från samma land som Stordalen – med ohyggliga mängder pengar. 

 

LÄS MER: Norsk miljardär tar över shoppingcentrum vid E6

 

Olav Thon har ingen utbildning. Sju år i folkskolan hemma i Hallingdal blev det.

– Jag drömde om att få läsa medicin som ung, men det blev inte så. Kriget kom emellan, mina föräldrar ville inte släppa iväg mig när det var så oroliga tider.

Så unge Olav började med affärer istället. Som pojke tog han sina skidor och körde två mil till stationen i Ål, köpte en tågbiljett till Oslo och sålde några rävskinn som han hade i ryggsäcken.

Det var början på en affärskarriär som gjorde honom till Norges rikaste man i början av 2010-talet. Hur stor förmögenheten i realiteten var är inte enkelt att bena ut. Affärstidningen Forbes, som gjort till sin viktigaste uppgift att ha koll på världens rikaste personer, uppgav att Olav Thon var god för ungefär 45 miljarder kronor.

Inte rikast i Norge – längre 

Men officiellt är i alla fall att hans aktier i Olav Thon Gruppen AS år 2013 var värde 25 miljarder norska kronor.

För då skänkte han bort allt till Olav Thons Stiftelse. På hemsidan presenteras stiftelsen så här: Stiftelse ska utöva ett stabilt och långsiktigt ägarskap i Olav Thon Gruppen AS och dess underliggande verksamheter längs de huvudlinjer som Olav Thon har lagt till grund för sin affärsverksamhet, samt att utdela medel till allmännyttiga föremål.

Thon är därmed inte Norges rikaste man längre. Åtminstone inte officiellt. Men inget kan bry honom mindre, verkar det som.

Olav Thon är Norges fastighetskung. Nu har han börjar köpa upp allt fler köpcentrum i Sverige. Foto: BJÖRN LINDSTEN

– Jag är en man med enkla vanor, berättar han.

Men full kontroll över sina bolag och dess affärer har han alltså fortfarande och så kommer det att förbli så länge han lever.

Potential i gränshandeln

Olav Thon tar emot på huvudkontoret i centrala Oslo. Här tillbringar 93-åringen fortfarande en stor del av sitt liv.

– Jag älskar att arbeta. Jag jobbar tio timmar om dagen, berättar Thon.

Han är delaktig i alla strategiska beslut som tas i den jättelika Olav Thon Gruppen. Dotterbolaget Thon Eiendom äger mer än hundra köpcentrum och är störst i branschen i Skandinavien.

Efter att ha köpt upp "halva Norge" vänds nu blickarna allt mer mot Sverige. 2014 bildades ett svenskt bolag i divisionen, Thon Property AB.

Thon såg tidigt potentialen i gränshandeln mellan Norge och Sverige. Nordby, beläget några kilometer från Svinesundsbron öppnade han, tillsammans med bröderna Orvelin (som också är delägare i Tanum), i blygsam omfattning på 80-talet.

Satsningen fortsatte – och det blev en fullträff. För i takt med att allt fler norrmän upptäckt att det är "ständig rea" i butikerna i Sverige har Nordby expanderat i flera omgångar och omsätter i dag över fyra miljarder om året.

Och de senaste åren kan en tydlig norsk offensiv söderut längs E6 skönjas. Stora delar av Torp, utanför Uddevalla, köpte Thon 2015 (delen som ägdes av Coop) och 2016 (delen som ägdes av Steen & Strøm). Torp blev en flermiljardinvestering.

Tanum, beläget ganska exakt mitt emellan Nordby och Torp, är något helt annat. 

Helt tomt i centrat

På vägen upp till Oslo stannar vi till och gör ett studiebesök. Det är nytt och fräscht – men totalt tomt på människor. Det är närmast kusligt ödsligt. I stora lokaler fullproppade med varor syns noll personer, inte ens någon som jobbar. Undantaget är den stora livsmedelsbutiken där vi ser en handfull kunder.

Det är helt folktomt inne i köpcentrat när GT är på besök en onsdag förmiddag Foto: BJÖRN LINDSTEN

Ni har lite att jobba med vad gäller Tanum?

– Ja, men så är det nog. Vi behöver fundera ordentligt, hitta på någonting annorlunda.

När Olav Thon talar om sitt nyförvärv lyser det till lite extra i ögonen.

– Det är väldigt intressant att köpa något som går dåligt och se om det går att få det lönsamt.

Som Tanum?

– Som Tanum, ja. Som exempel.

Ett bohuslänskt Ullared?

Hur ska det gå till att få folk att komma dit och handla – är du personligen med och funderar på det?

– Ja, det är klart! Vi måste få till något som är lite annorlunda än ett vanligt köpcenter.

– Vad heter köpcentrat söder om Göteborg, dit alla folk reser. Ullared!

Menar du att kanske Tanum kan bli ett Ullared i Bohuslän.

– Ja kanske. Vad får folk att resa till Ullared? Jo, det är väldigt billigt att handla där. Kanske vi kan skapa något liknande i Tanum nu när jag köpt det så billigt.

Du fick det till vrakpris?

– Ja, det får jag säga.

Vill du säga vad det kostade?

– Nja. Vi snackar om... Deutsche Bank hade ju ett lån där på 300 miljoner och de var villiga att ta ett stort tapp. Alltså, om man tittar på hela centret i förhållande till kostnaderna att bygga det, så var priset väldigt lågt.

– Det känns väldigt spännande, tänk om jag kunde få liv i detta! Vad det skulle kunna betyda för folk som bor i Tanums kommun, skapa arbetstillfällen och försörjning. Det är sådant som driver mig.

– Vi har börjat fundera på att använda samma koncept som de gjort så bra i Ullared, säger den 93-årige norske miljardären. Foto: Robin Aron

Jan Wallberg, vd på Gekås i Ullared, mottar beskedet att Ullared kan få konkurrens framöver med viss nyfikenhet.

– Olav Thon känner jag ju väl till, han brukar lyckas med det mesta. Men det är inte enkelt att plocka över vårt unika koncept till ett annat ställe. Men jag har full respekt för både Olav Thon och alla andra konkurrenter där ute.

Finns det någon motsvarighet till Ullared någon annanstans i Europa?

– Vi har ju utvecklat det här undan för undan ända sedan Göran Karlsson startade Gekås för över 50 år sedan och mig veterligen finns det inget motsvarande.

Kungen av E6

Man skulle kunna kalla Olav Thon kongen av E6.

För Torp, Tanum och Nordby är bara början. Motorvägen fortsätter in i Norge och man ser köpcentrum till höger och vänster om E6 med jämna mellanrum. Thon-gruppen äger de allra flesta: Borg, Rygge, Mosseporten, Center Syd Mortensrud...

Inne i Oslo är det nästan oundvikligt för en besökare att inte kliva in i en fastighet som ägs av Thongruppen oavsett om du ska shoppa, bo på hotell eller besöka något företag.

Och fortsätter du E6 förbi Oslo ser det likadant ut. Några mil norr om huvudstaden ligger Strömmen Storsenter vilket kanske är Olav Thons allra största stolthet i imperiet.

– Det var den som la grunden till satsningen på köpcentrum. Strömmen var en jättestor industrianläggning i stålbranschen som lades ner på 70-talet. Ingen visste vad man skulle göra med marken och lokalerna.

Olav Thon såg som så många andra gånger möjligheter ingen annan hade förmågan att se.

– Jag köpte billigt och i dag är Strömmen ett av Norges största köpcentrum. Det är min bästa affär.

– Hittills, säger 93-åringen med en blinkning.

 

Thon Eiendoms svenska köpcentrum

Ägande och förvaltning

Charlottenberg, Eda. Omsättning 2015: 2 356 miljoner kronor

Coop Överby, Trollhättan. Omsättning 2015: 385 miljoner kronor

Etage, Trollhättan. Omsättning 2015: 462 miljoner kronor

Familia, Åstorp. Omsättning 2015: 255 miljoner kronor

Mirium, Norrköping. Omsättning 2015: 956 miljoner kronor

Mitt i City, Karlstad. Omsättning 2015: 515 miljoner kronor

Nordby, Strömstad. Omsättning 2015: 4 085 miljoner kronor

Sollentuna. Omsättning 2015: 1 321 miljoner kronor

Tanum. Omsättning 2015: Ingen uppgift, nyinköpt.

Torp, Uddevalla. Omsättning 2015: 1 602 miljoner kronor

Töcksfors, Årjäng. Omsättning 2015: 812 miljoner kronor

Endast förvaltning

Långflon, Torsby. Omsättning 2015: 187,5 miljoner kronor

Malmö Plaza. Omsättning 2015: 900 miljoner kronor 

KÄLLA: http://www.thoneiendom.no