Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

91-årig man lurad av växlingsbedragarna

Tjuvarna lurar äldre människor på pengar, genom att be dem växla pengar.Foto: Ludvig Thunman
En 91-årig man blev lurad av bedragarna.

De har kallats "växlingsbedragarna" – tjuvarna som lurar äldre människor på pengar, genom att be dem växla pengar.

I lördags blev en 91-årig man i Fristad lurad, just av en sådan tjuv. Det skriver Sveriges radio P4 Sjuhärad.

Det var vid lunchtid på lördagen som en 91-årig man i Fristad, utanför Borås, blev bestulen på ungefär 600 kronor.

Enligt den anmälan som nu har upprättats till polisen, gick en ung man fram till offret för att be honom växla pengar. 91-åringen, som just då befann sig på Stora vägen i Fristad, tog fram sin väska, och kort därefter upptäckte han att pengarna fattades.

Tillvägagångssättet är inte nytt – den senaste tiden har flera brott av den här typen uppmärksammats, och av polisen kallas tjuvarna för "växlingsbedragare". Deras offer är mycket ofta äldre människor.

– Ja, det är det ofta. Bedragarna tror väl att de är lite lättare att lura och kanske mer godtrogna, har polisens presstalesman Peter Adlersson berättat vid ett tidigare fall, där han också tillade:

– Kommer det fram okända på stan och vill växla pengar av dig kan man be dem växla i en affär. Det händer inte normalt att någon går fram på stan så och då får man vara beredd. Håll koll på plånboken och ha den på ett säkert ställe. Sen kanske äldre har svårare att säga emot, det är ett problem så klart.

Polisen söker tips

Det var för ungefär tre veckor sedan som en äldre kvinna i Varberg lurades på tusentals kronor på det här sättet. Dagen innan hade en äldre man drabbats av samma sak när han blev av med ungefär 5 000 kronor.

GT skrev också nyligen om 79-årige Bertil i Jönköping, som utsattes för växlingsbedragare i sitt eget hem. En yngre man frågade om Bertil kunde växla hans pengar.

– Man vill ju hjälpa till så jag sa att jag inte trodde att jag hade någon femma, men tänkte se efter i alla fall. Då sa han "jag tittar" och började dra i plånboken, berättade Bertil.

91-åringen i Fristad ska ha klarat sig utan skador, och polisen har fått in olika signalement – uppgifterna går dock isär. Vet man någonting om händelsen bör man höra av sig till polisen på telefonnummer 114 14.