Mannen ska ha attackerat sin hustru på gården i Varbergs kommun. Foto: PolisenMannen ska ha attackerat sin hustru på gården i Varbergs kommun. Foto: Polisen
Mannen ska ha attackerat sin hustru på gården i Varbergs kommun. Foto: Polisen
Kvinnan berättar i förhör att hon och maken levde lyckliga på gården. Foto: PolisenKvinnan berättar i förhör att hon och maken levde lyckliga på gården. Foto: Polisen
Kvinnan berättar i förhör att hon och maken levde lyckliga på gården. Foto: Polisen
Mannen gick till attack med en hammare. Foto: PolisenMannen gick till attack med en hammare. Foto: Polisen
Mannen gick till attack med en hammare. Foto: Polisen

90-åring attackerade sin fru med hammare

Publicerad

Den äldre kvinnan vaknade upp mitt i natten av att hennes 90-årige make försökte mörda henne med en hammare i sovrummet.

Då lurade hon honom, tog vapnet – och flydde genom huset för att gömma sig i stallet i flera timmar i väntan på hjälp.

– Detta är så hemskt så ni inte kan ana. Varför ... skulle det hända?, säger kvinnan i förhör.

Nu åtalas maken, som har erkänt, efter attacken på den idylliska gården utanför Varberg.

För polisen målar kvinnan upp en bild av sin livskamrat. De har varit gifta i många, många år. Han är världens bästa man och pappa, säger hon. Barnbarnen älskar honom. Han är alltid så snäll.

Som i alla andra äktenskap har förhållandet varit upp och ner, men de senaste tio-femton åren beskriver hon som fantastiska och underbara. Paret kompenserade varandra bra. Han var så lycklig där de bodde på den idylliskt belägen gården i Varbergs kommun. Hon också.

Samtidigt ska han lidit av psykiska besvär och flera gånger talat försökt övertala henne att de skulle avsluta sina liv tillsammans. Men det kom inte på fråga för den äldre kvinnan. Hon vill inte dö. Så en natt för en månad sedan försökte han, enligt polisen och vad han själv erkänt, mörda henne.

Attackerades med hammare

Det hade varit en fin torsdag i slutet på maj. En väldigt fin dag, tycker hon. På kvällen hade druckit lite vin och sedan gått och lagt sig. Han var väldigt rastlös, säger hon. Han ska ha föreslagit att hon därför skulle ta en sömntablett, så att hon skulle kunna sova. Hon gillar inte tabletter, men tog ändå en halv på hans inrådan.

 

LÄS MER: 90-åring misstänks för mordförsök

 

Därefter somnade hon – för att vakna av att det slog i huvudet. Hon säger att hon trodde att hon fått en stroke. Eller att det var någon som sköt henne. Hon ropade till maken att ringa ambulansen – sedan ska den fasansfulla verkligheten ha gått upp för henne.

Det var han som attackerat henne, med en hammare.

– Jag kände inte igen hans röst. Det var inte han, det var en främling. Alltså det var, det var så hemskt, säger kvinnan i förhör.

Polisen fick bända upp dörren för att komma in i bostaden efter att mannen låst omkring sig.Foto: Polisen

Flydde till stallet

Hon ska ha rest sig upp. Han ska ha slagit henne en gång till.

– Då såg jag. Han hade hammaren i handen. Och jag fick tag på den, så höll jag fast den. Och han höll fast den. Så vi slogs där i sängen. Och han sa, jävlar vad stark du är, säger kvinnan.

Hon berättar att hon sa åt honom att hon behövde sina kläder som låg i närheten av sängen. Han skulle hämta dem åt henne. Då tog hon hammaren, rusade ut ur sovrummet och stängde in sig på toaletten.

Han följde efter, förklarar hon. Ställde sig och bankade på dörren. Men det fanns en dörr till in till toan och det var genom den hon tog sig vidare till i stallet. Där låste hon in sig i ett antal, nattliga timmar.

Polisen bände upp dörren

Samtidigt hade hon ingen aning om vad som hände inne i bostaden.

– Han hade låst hela huset, så de (polisen, reds. anm.) fick ju bända upp dörren då och gå in, säger kvinnan i förhör.

Det var först på morgonen som en bekant hittade henne och kunde larma. Kvinnan överlevde. Mannen också. De båda fördes till sjukhus.

Den 90-årige mannen står nu åtalad för mordförsök.Foto: Polisen

Kvinnan: "Älskar ju honom"

Upprepade gånger bedyrar hon deras starka känslor för varandra.

– Detta är inte gjort av djävulstyg eller att han är någon hemsk man eller brotts ... li. Det var ju så hemskt när jag läste i papperen där det stod att eh, det var något om brott. Ja, det var fruktansvärt alltså. Detta var av kärlek han gjorde detta. Ni får tro vad ni vill, men detta är av kärlek ... Jag vet det, säger kvinnan i förhör.

– Jag älskar ju honom.

 

LÄS MER: Morden som skakade den halländska idyllen

 

90-åringen står nu åtalad vid Varbergs tingsrätt för mordförsök. Han säger i förhör att han mått dåligt och att det "nog bara slog till i huvudet". Han menar att han och hans fru haft ett bra liv hela tiden, annars hade de inte hållit ihop så länge.

Att det här skulle hända var väldigt olyckligt, tycker han.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER