9 glada nyheter från Västsverige 2020

Se Inez unika uppfinning för att krama sin pappa.
Mahmoud räddade en ung flicka från att drunkna i Uddevalla i januari.
Foto: Privat / Privat
Michael Brinck halverade sina hyresgästers hyror på grund av coronapandemin.
Matte Carmitha och hennes katt Harry återförenades 17 månader efter att Harry försvunnit.
Foto: Privat.
ICA-handlaren Joakim levererade 600 bullar till sjukhuspersonalen på Alingsås lasarett.
Foto: Privat / Privat
Petra och Agnes stoppade inbrottstjuvarna som polisen sedan kunde gripa.
Foto: Privat. / Privat.
Inez kunde krama sin pappa för första gången på flera månader, efter sin unika uppfinning.
Foto: Privat
EU-parlamentarikern David Lega blev pappa.
Foto: Privat
Carls (i mitten) hjärta stannad under bilfärd, räddades av Mia och brandmannen Andreas.
Foto: Riksförbundet HjärtLung
Lars Olsson, 86, fick sig en överraskning av Göteborgs Symfoniorkester.
Foto: Privat / Privat
1 / 10

Coronapandemin har dominerat mediebevakningen 2020.

GT listar nio glada nyheter från Västsverige som piggar upp tillvaron i vintermörkret.

Februari: Mahmoud, 27, prisades för sin rådiga insats

Mahmoud var på väg hem från jobbet en kväll i januari när han hörde rop från Bäveån i centrala Uddevalla. När han såg att det var en minderårig flicka som höll på att drunkna ingrep han direkt.

– Jag trodde först det handlade om en våldtäkt och sprang och tittade. Då såg jag en tjej i floden. Jag körde ner bilen till där hon var, säger Mahmoud.

Mahmoud ringde 112 som inte ville att han skulle hoppa i vattnet på grund av kylan då det kunde vara farligt. Men Mahmoud hoppade i och simmade efter flickan.

En stund senare kom räddningstjänsten och hjälpte Mahmoud och flickan upp på land.

– Jag är stolt för att jag räddade hennes liv. Men man måste alltid hjälpa någon som behöver hjälp, säger Mahmoud. 

Mahmoud prisades för sin insats av räddningstjänsten.
Foto: PRIVAT

Mahmoud prisades i februari av räddningstjänsten Mitt Bohuslän för sitt ingripande.

– Några dagar senare ringde räddningstjänsten upp och berättade att de ville att jag skulle komma. Då fick jag ett diplom, rosor och tårta. Det var jättekul att få den uppskattningen, säger han.

Mars: Hyresvärden halverade hyran

Många drabbades hårt av coronapandemin under våren och många blev av med sina jobb. Hyresvärden Michael Brinck ville hjälpa sina hyresgäster och sänkte då hyran med 50 procent i en månad.

– Jag känner att vi alla måste hjälpas åt. Det enda trovärdiga sättet att göra det på är att försöka visa i handling, inte bara snacka, berättade Michael.

Brevet från Michael Brinck till hans hyresgäster.

Michael driver Tulebo Fastigheter och det var ett tiotal hyresgäster i två fastighetshus i Tulebo nära Kållered söder om Göteborg som fick sina hyror halverade.

– Jag går ju back på detta. Så är det. Det är inte så att jag har täckning för mina kostnader. Detta är inte ett symboliskt slag i luften utan jag inser att jag går back på hyresintäkterna. Men det spelar ingen roll, berättade Michael Brinck.

En av hyresgästerna berättade om när denne fick brevet.

– Jag blev väldigt rörd faktiskt. Jag behöver inte pengarna, utan det var av tanken. Det är så jäkla stort när det är sådana här tider, att visa sådan medmänsklighet.

Mars: Katten Harry kom hem igen efter 17 månader

En höstdag i oktober 2018 försvann den då ettåriga katten Harry från sitt hem i Säffle. Harry, som älskade att vistas utomhus, försvann spårlöst en dag. 

Matte Carmitha och familjen letade överallt. I en skogsdunge nära huset, längs med järnvägen – utan lycka.

– Jag kände hela tiden på mig att han inte var död, säger Carmitha.

Familjen flyttade också från villan i Säffle. Några år senare, 2020, blev Carmitha taggad av en bekant på ett Facebookinlägg om en svart katt.

– Det var en person i Arvika som lagt ut en bild på en svart katt och undrade om någon saknade den. En bekant till mig frågade om det inte var Harry och jag tänkte bara, ”jo, det måste vara han”, berättade Carmitha.

Katten Harry försvann från sitt hem, men hittades 17 månader senare.
Foto: Privat.

Familjen åkte åtta mil för att se om det faktiskt var deras saknade familjemedlem – och det var det.

– Jag satt mig ner på huk och tänkte att han själv skulle få komma fram, och det gjorde han. Han tittade på mig med sina stora ögon och var så kelig. Det var verkligen Harry.

April: Joakims gåva till vården: 600 bullar

I april beslöt sig Joakim Larsson att sätta guldkant på vårdpersonalens tillvaro på Alingsås lasarett. Han driver till vardags Ica Nära Åkanten i Alingsås och han bjöd personalen på 600 bullar.

– Jag tog kontakt med kommunstyrelsens ordförande i Alingsås kommun. Jag ville inte bara gå in där på sjukhuset och säga att jag ville bjuda på bullar på fredag, utan jag ville att det skulle gå via rätt person, berättade Ica-handlaren Joakim Larsson.

Joakim ställde sig tidigt på morgonen dagen innan och bakade 600 bullar. 

Joakim Larsson driver Ica Nära Åkanten i Alingsås.
Foto: PRIVAT

Bulleveransen skedde vid två olika tidpunkter för att alla skulle få äta nybakta och varma bullar.

– Vi delade ut i två omgångar. Det finns ju de som jobbar skift och som kommer till jobbet på olika tider. Vi ville inte att de som började senare skulle få bullar som legat sen sjutiden på morgonen utan att de skulle vara lite varma.

Fikat mottogs väl av sjukvårdspersonalen på Alingsås lasarett.

Juni: Agnes och Petra jagade ikapp tjuvarna – hyllas

Agnes Aspång och Petra Lahe skulle de båda avsluta ett arbetspass på hemtjänsten i Uddevalla när de säg hur fyra inbrottstjuvar gjorde ett inbrott i en företagslokal ungefär hundra meter bort.

Agnes och Petra gömde sig i en bil och ringde samtidigt 112. Men några minuter senare lämnade tjuvarna platsen i två bilar med stöldgods.

– Kvinnan från larmcentralen hör detta och frågar om vi kan åka efter, och det var självklart. Petra lägger i backen och vi kör efter och lyckas komma ikapp, berättade Agnes Aspång.

Petra Lahe och Agnes Aspång.
Foto: PRIVAT
Agnes och Petra hyllades av polisen för sin insats.

Strax innan motorvägen till Göteborg från Uddevalla hann också poliserna ikapp och lyckades preja tjuvarna av vägen.

Polisen grep fyra män och i bilarna fann de även stöldgods från företaget.

– Man var lite nervös när man satt i bilen och de bara var några meter bort och gjorde inbrott. Det blev ett adrenalinpåslag också när vi körde efter dem, men man hann inte tänka så mycket, berättade Agnes.

Augusti: Inez unika uppfinning: En coronasäker kramdräkt

Med anledning av coronapandemin hade Inez Härneman inte kunnat krama sin pappa Anders på flera månader. Pappan är på grund av lungtransplantation i riskgrupp.

– Vi har sommarstuga på Orust och pappa har bott på lantstället i flera månader. Han och mamma sover inte ens på samma våning och försöker hålla så långt avstånd som möjligt hela tiden, berättade Inez för GT i somras.

Men på pappa Anders 60-årsdag i augusti kom familjen på en idé.

– Vi bestämde oss för att ge bort var sin kram till pappa på hans stora dag. Vi använde oss av plastpåsar och en limpistol och gjorde två ärmar åt varsitt håll och även skydd för ansiktet. Sedan hängde vi upp den i ett träd, säger Inez.

Inez fick äntligen krama sin pappa, tack vare uppfinningen.

Pappa Anders blev väldigt rörd av uppfinningen.

– Jag har hållit mig i karantän under coronapandemin så det var en storslagen och överraskande gåva och det var fantastiskt att få krama sin familj för första gången på väldigt länge, berättade han.

September: Lars, 86, överraskades med musikspelning på trädgården

Coronapandemin tvingade Lars Olsson att hålla sig hemma, och efter att ha förlorat sin fru i cancer i fjol har han känt sig ensam.

Lars är en stor musikälskare och han har genom åren missat få föreställningar med Göteborgs Symfoniorkester. För fyra år sedan fick han svårigheter med att gå, och med tiden har han dock trappat ner besöken.

Lars Olsson.
Foto: PRIVAT

Men en dag i september i år fick han en överraskning.

Plötsligt dök fyra medlemmar ur symfoniorkestern upp i Lars trädgård och spelade för honom.

– De var tre violinister och en cellist. De musicerade i ungefär en timme, det var Mozart och italienaren Albioni och det var väldigt bra, berättade Lars efteråt.

Lars spelar själv mycket musik och det är så han har fördrivit sin tid under pandemin.

– Jag fortsätter spela. Det går ingen nöd på mig, säger han.

Oktober: David Lega blev pappa: ”Aldrig varit så här lycklig”

I september gifte sig EU-parlamentarikern David Lega (KD) med sin Vega. I oktober var det dags för nästa glädje i parets liv.

Sent i oktober blev de föräldrar till en liten flicka, Natalie.

– Jag har velat ha barn och familj jättelänge. Men jag var ju tvungen att hitta Vega först. Det tog längre tid än jag trodde. Men när vi träffades kände vi båda att det var rätt. Vi är så lika, har samma värderingar och passar så bra ihop, berättade David Lega.

Vega, David och Natalie.
Foto: PRIVAT

David Lega kunde vara med under förlossningen, men efter någon timme fick han åka hem på grund av bestämmelserna kring coronasmittan.

– Det är klart att man gråter som alla gör, när man ser det här lilla livet. Och det gick så mycket lättare än jag trodde för mig, trots mina armar, att kunna lägga henne på bröstet. Det har funkat jättebra, sa Lega till GT i oktober.

David Lega föddes med förlamning i båda armarna och utan muskelkraft i benen, men uppmuntrades tidigt av sina föräldrar att försöka klara av att göra så mycket som möjligt själv. Han har tagit medalj i flera stora mästerskap i simning och har slagit 14 världsrekord. 

November: Carls hjärta stannade under bilfärd – räddades av Mia

Carl Zimmerman och hans fru närmade sig Varberg med bilen. Carl svängde av E6, körde upp på bron över motorvägen och stannade vid en stoppskylt.

– Det är det sista jag minns. Sen slocknade jag, berättade Carl.

Bilen, som är manuellt växlad, tog ett skutt ut i vägbanan och ställde sig på tvären. Och det var den synen som mötte Mia och Mattias när de närmade sig bakifrån.

– Vi stannade vår bil bredvid deras, hoppade ur och sprang fram till förarplatsen. Då såg jag hur Calle satt helt orörlig och stirrade upp i luften, berättar Mia.

Carl Zimmermans hjärta stannade, men tack vare goda vännen Mia Lind klarade han sig.
Foto: Riksförbundet HjärtLung

De fick ut Carl ur bilen och så fort han låg på marken påbörjade Mia hjärt- och lungräddning.

Bara sju minuter senare anlände räddningstjänsten till platsen som satte i gång hjärtstartaren på Carl. Carl vaknade upp på Varbergs sjukhus och tack vare det snabba ingripandet klarade han sig helt utan men.

Mia och räddningstjänsten i Tvååker vann också utmärkelsen ”Årets-hjärt-lungräddare”, efter att de nominerats av Carl.

– Att Calle lever och mår bra, det är finaste priset av alla, säger Mia.