Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

88-årig kvinna med bensår dog av blodförgiftning

Den 88-åriga kvinnan från Borås lev av infekterade bensår.
Bara några dagar efter att hon lämnat ett korttidsboende avled hon av blodförgiftning.
Nu anmäler hennes brorson en sjuksköterska för att ha misskött bensåren.
Den äldre kvinnan var sjuk och led av hjärtsvikt och njursvikt. Hennes ben var svullna och såriga och sedan november 2007 lades hennes sår om av kommunens sjuksköterska.
Under sommaren 2008 var kvinnan inlagd på Borås lasarett vid flera tillfällen. Därefter behandlades hon på ett korttidsboende.

Rosfeber

Efter ett par veckor skrevs hon hem igen till sitt eget boende. Benen var då läkta, men varade fortfarande. Samma dag besökte kommunens sjuksköterska kvinnan. Enligt hennes rapport skulle hon göra ett återbesök dagen därpå för att kontrollera såren. Men enligt kvinnans brorson gjordes aldrig någon kontroll av såret.
Först efter ytterligare tre dagar fick kvinnan besök av en annan sjuksköterska. Då var benen kraftigt svullna och vätskade. Kvinnan blev allt sämre och dagen därpå fördes i ambulans till sjukhuset med misstänkt rosfeber.

Anmäls

Kvinnan vårdades akut, men hennes liv gick inte att rädda. Kvinnan dog av blodförgiftning på grund av de infekterade bensåren, visar dödsorsaksintyget, enligt hennes brorson.
Sjuksköterskan har nu anmälts av brorsonen till Hälso- och sjukvårdens ansvarnämnd, HSAN, för att ha misskött såren.
Anne-Marie Lidberg är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Borås stad. Hon vill inte uttala sig om det enskilda fallet.
- Det får avgöras av HSAN om sjuksköterskan har brustit. Jag kan inte gå händelserna i förväg, säger hon.