Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

77-åring nära köra på polis – stöttas nu av privatpersoner

77-åringen körde på en vägstolpe och en soptunna när han backade för att komma undan polisen.
Foto: Polisen
Erik Sandberg är en av de åtta privatpersoner, som alla är Centerpolitiker, som visar sitt stöd för den dömde 77-åringen.
Foto: Centerpartiet
Anne Sörqvist, distriktsordförande för Centerpartiet i Fyrbodal: ”Detta har ingenting med deras partitillhörighet att göra. Det här är vad de själva tycker som privatpersoner. ”
Foto: Centerpartiet

En 77-årig man i Bengtsfors har dömts till försök till grov misshandel av en polis.

Nu visar åtta privatpersoner, alla Centerpolitiker, sitt stöd genom att starta en insamling där pengarna går till det skadestånd som mannen ska betala.

– Det var en mycket tråkig situation och händelse som urartade. Vår kompis är en otroligt lugn och mysig kille. Hade han blivit bemött på ett annat sätt hade inte det här hänt, säger Erik Sandberg, en av de åtta som startat insamlingen.

Det var i september förra året som polisen var på plats på en gård i Bengtsfors för att göra en husrannsakan som gällde ett grovt brott.

Samtidigt kom en äldre man körande fram till gården. Han var på väg dit för att hjälpa till med en bil som skulle ha kommit in till hans verkstad tidigare på morgonen men inte dykt upp.

En polisman gick fram för att kontrollera vem mannen var och frågade efter ID-handlingar. Polisen var civilklädd men bar skyddsväst med polisemblem på bröstet. Han hade också tjänstevapnet synligt i ett hölster, vilket framgår av domen i Vänersborgs tingsrätt där 77-åringen dömdes för försök till misshandel efter vad som sedan hände.

Den äldre mannen har i förhör förklarat att han inte förstod att det var en polis som kom fram. Han sa: ”Hur ska jag veta att du är polis?”.  Samtidigt blev han rädd. Det hade tidigare ”hänt en hel del saker” på gården.

Körde över polismannens fot 

Polismannen har berättat att han visade sin polisbricka och att 77-åringen sedan sagt att ”Nej, nu drar jag” och börjat backa bilen. 

Polismannen sträckte sig in i bilen för att försöka komma åt nyckeln, men i stället för att stanna fortsatte bilen att köra bakåt och framdäcket rullade över polisens fot.

I domen beskrivs hur bilen for i väg bakåt och körde på en stolpe och några soptunnor innan den kom upp på landsvägen.

Polismannen hade då hunnit ställa sig tre till fyra meter framför bilen. Han ropade ”polis, stanna” flera gånger och visade upp sitt tjänstevapen. 

Men mannen rivstartade bilen och körde framåt. Polismannen hoppade undan i sista stund enligt domen.

Platsen där den äldre mannen var nära att köra på en polisman.
Foto: Polisen

Greps hos sin granne

I förhör har 77-åringen sagt att han inte hörde att någon ropade och att han inte tänkt skada någon. Han körde sedan till sin granne där han greps.

Två poliskollegor såg vad som hände på landsvägen och deras vittnesmål stöder polismannens berättelse, att 77-åringen varvat motorn och kört rakt mot honom.

Den äldre mannen har ” härigenom visat sig likgiltig inför de skador som han kunnat åsamka XXX ifall denne inte hade lyckats hoppa åt sidan” står det i domen.

Mannen, som hela tiden nekat till brott, dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst i 220 timmar. Han ska också betala skadestånd på 15 000 kronor till polismannen.

Nu har åtta privatpersoner som alla är Centerpolitiker startat en insamling för att hjälpa 77-åringen att betala skadeståndet. 

”Vi vill visa vårt stöd”

De har också skrivit en insändare i tidningen Dalslänningen där de anser att den äldre mannen är utsatt för ”ett rättsövergrepp”.

– Det är inte något politiskt utan vi agerar som privatpersoner. Det är en folkets aktion. Vi vill visa vårt stöd, säger en av undertecknarna, Erik Sandberg och fortsätter:

– Det var en mycket tråkig händelse. När han kom till gården fick han dåliga vibbar och tyckte situationen var hotfull. Han kände sig inte tillfreds med vad det var för en person som kom fram till honom. Polismannen tryckte sig in genom rutan och skulle ta nycklarna. Hela situationen gick över styr.

Erik Sandberg menar att om polisen ”gått fram lugnt och sansat och pratat med honom hade det inte slutat så här”.

Men polismannen upplevde händelsen annorlunda. Han förklarade upprepade gånger att han var polis och visade sin legitimation.

– Jag har inte lagt fokus på att gå in i detalj. Jag går efter min personkännedom av min kompis. Det får inte bli så hårda tag att vanliga civilister ska behöva genomlida en sån här sak.

Polismannen har uppgett att han var mycket skärrad dagen efter händelsen och att han grubblat mycket över vad som kunde ha hänt om han inte hoppat undan.

Och 77-åringen själv, han vidhåller att han är felaktigt dömd.

77-åringen: ”Det blev så fel alltihop”

– Men jag får ta den smällen. Jag blir snart 80 och orkar inte hålla på och överklaga. Det hade aldrig behövt gå så långt om vi hade kunnat kommunicera med varandra. Men de var väl så stressade när de höll på med husrannsakan. Det blev så fel alltihop. 

Han är glad över stödet han får av de åtta privatpersonerna:

– Det känns bra. De har gjort det helt på eget initiativ. 

Anne Sörqvist, distriktsordförande för Centerpartiet i Fyrbodal, säger att hon inte haft anledning att sätta sig djupare in i ärendet, eftersom politikerna i Bengtsfors agerat som privatpersoner.

Hur ser du på att de här trots allt är politiker som representerar Centern som visat att de inte har tilltro till rättssystemet?

– Detta har ingenting med deras partitillhörighet att göra. Det här är vad de själva tycker som privatpersoner. Vi i Centern har den högsta tilltron till rättssystemet.

– Det är var och ens möjlighet att i vårt öppna samhälle uttrycka sin åsikt. Att det råkar vara centerpolitiker betyder inte att de har agerat som en grupp politiker. Var och en av dem får svara för sitt eget agerande.

Jenny Wester är lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal.

Jenny Wester är lokalpolisområdeschef i Östra Fyrbodal. Hon konstaterar att domen är tydlig och klar, att mannen funnits skyldig till att ha försökt köra över en polisman i samband med en fordons- och förarkontroll.

Polischefen: ”Har hanterats professionellt”

– I samband med insatsen på gården kör han in där och beter sig på ett märkligt sätt, och flyr när han blir konfronterad av polis. Det är varje förares skyldighet att följa polismans tecken, visa körkort och id och samarbeta. Det är samma för alla, oavsett ålder eller vem man är, säger hon.

Jenny Wester förklarar att polisen visserligen var civilklädd, men att han hade väst och vapen och identifierade sig, och att det syntes att han var polis.

– Vi kan inte tumma på säkerheten. Jag anser att poliserna här har hanterat händelsen professionellt och rättvist på platsen. I det här fallet kunde det ha gått riktigt illa med polismannen, säger hon.

SE MER:

Brå:s statistik över anmälda brott ger en överblick av inflödet av ärenden till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. Det är alltså inte samma sak som faktiskt begångna brott.