72-åriga kvinnan dödade maken – straffet skärps

Den 72-åriga kvinnan döms till fängelse i fyra år
Foto: Robert Betzehag
Hovrätten skärper kvinnans straff
Foto: HENRIK JANSSON

Den 72-åriga kvinnan uppger att hon och maken var överens om att de skulle dö – och att hon därför tog hans liv.

En barmhärtighetsgärning, menar hon.

Men nu döms kvinnan till fyra års fängelse i hovrätten, för dråp.

Straffet är en skärpning av det tvååriga fängelsestraff som tingsrätten tidigare dömts ut. I ett pressmeddelande motiverar hovrätten för västra Sverige att man tycker att det är ”tveksamt om mannen var i ett sådant hälsotillstånd att han kunde fatta ett väl övervägt beslut i en så grundläggande fråga som att han önskade avsluta sitt liv”.

Och det är just detta, om mannen ville dö eller inte, som varit i fokus under hela utredningen. Mannen och den 72-åriga kvinnan hade varit gifta i närmare 50 år och lika länge bott i den gemensamma lägenheten i Lysekil när hon i början av april dödade honom genom att skära honom i handleden så att han förblödde.

”Hon var väldigt missnöjd” 

Mannen var sjuk och satt i rullstol och hjälpen han fick var enligt hustrun undermålig.

”Hon säger att hon och maken kommit överens om att avsluta sina liv. De kände sig så kränkande behandlade beträffande makens vårdbehov att de inte såg någon annan utväg”, står det i ett yttrande som Frivården kom med under utredningen.

Hennes advokat Tommy Nilsson har utvecklat:

– Hon var väldigt missnöjd med hemsjukvården och tyckte att de blev förnedrade. Hon var, och är, riktigt förbannad över det.

Efter att ha dödat maken försökte kvinnan begå självmord, men hon överlevde.

Hon hade skrivit ett självmordsbrev som hittades i lägenheten, i vilket hon kritiserade vården:

”Låt aldrig någon annan få bli så här lidande som (mannens förnamn) både fysiskt och psykiskt. Fånga upp de som mår dåligt och hjälp dem, det får aldrig gå ut över brukarna.”

Hovrätten skärper straffet 

Tingsrätten köpte kvinnans förklaring om att mannen samtyckte till att hans liv skulle avslutas, men hovrätten har alltså en annan hållning i den frågan.

Minimistraffet för dråp är sex års fängelse, men det stannar vid fyra år då hovrätten för västra Sverige tar hänsyn till hennes ålder. Det var för mord kvinnan åtalades, men det anser varken tingsrätt eller hovrätt att dådet ska rubriceras som.

”Hovrätten anser liksom tingsrätten att det finns förmildrande omständigheter som medför att kvinnan ska dömas för dråp och inte mord. Domstolen tar bland annat hänsyn till att kvinnan berättat att hon uppfattade det som att hon uppfyllde mannens verkliga vilja att avsluta hans liv på det sätt som hon gjorde. Situationen skiljer sig dock från klara fall av så kallade barmhärtighetsmord när en svårt sjuk person på ett klart och tydligt sätt ber en nära anhörig om hjälp att få dö”, skriver hovrätten i pressmeddelandet.