Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

72-årig änka åtalas
för mord på maken

En 72-årig änka åtalas för mord. Motivet ska, enligt åtalet, vara en ekonomisk konflikt.
Foto: Måns Langhjelm / Scanpix

En 72-årig änka åtalas för att ha mördat sin man i Strömstadstrakten för snart 19 år sedan.

Enligt åtalet erkände hon för en vän hur hon mördade mannen genom att skjuta honom med en elpistol och åklagaren hävdar också att hon berättat om mordet i radioprogrammet "Karlavagnen".

Kvinnans son är förhörd och har lämnat viktiga uppgifter till polisen:

– Du ber din egen son mörda din egen man, säger sonen i ett inspelat samtal mellan honom och modern.

Kvinnan är från Göteborg och har suttit häktad för mord på sin make sedan den 4 oktober 2013. Mordet skedde i september 1995 i närheten av makarnas hus i Strömstads kommun.

Hon misstänks, enligt åtalet, ha knuffat sin man till marken samt slagit honom i bröstet och ansiktet. Kvinnan ska även ha skjutit honom flera gånger med en elpistol mot bröst, huvud, ansikte och mun – något hon ska ha berättat om för en vän.

Som en följd av våldet dog mannen i plötslig hjärtdöd.

Motivet ska ha varit en ekonomisk konflikt, och kvinnan hade ett besöksförbud vid bostaden där mordet skedde, enligt åklagaren Stefan Lind.

Försvann 1995

Maken försvann i september 1995 i Strömstadstrakten och hittades några dagar senare död i närheten av bostaden.

Polisen inledde en förundersökning om misstänkt mord redan 1997. Änkan hade varit med i radioprogrammet "Karlavagnen" och pratat om makens död, vilket väckte misstankar.

Som GT tidigare skrivit nämnde den 72-åriga kvinnan då även att hon hade använt elpistolen i självförsvar mot maken några dagar innan han hittades död.

Om samtalet faktiskt ägt rum är oklart. Sveriges Radio har ingen sådan inspelning, enligt förundersökningen.

– Jag tror inte att det finns någon inspelning överhuvudtaget. I så fall skulle Sveriges Radio ha kvar det. Det handlar mer om att, hon har berättat om det inför en redaktion och de har gjort bedömningen att de inte kan sända ut det, och så har man meddelat polisen i stället, säger Stefan Lind.

Fallet togs upp på nytt

Den första mordutredningen lades ner och dödsfallet sågs som naturligt, men nya uppgifter ledde fram till att fallet togs upp på nytt.

I november 2012 lämnade änkans son in ett minneskort till polisen. Där fanns en ljudinspelning av ett samtal han haft med henne någon månad tidigare. Sonen anklagar henne för att ha bett honom utföra mordet.

Enligt åklagare Stefan Lind tyder detta på planering.

– Det är naturligtvis försvårande i fråga om vad som sen hände. Det är en del av uppsåtsbedömningen, vad hon egentligen haft för avsikt med att åka upp till gården den här dagen, säger han.

"Kalla det för mord"

Änkan tar även på sig makens död.

– Kalla det för mord då. Kalla det va fan du vill, säger hon på sonens ljudupptagning.

Sonen har också pekat ut den typ av elpistol som kvinnan ska ha haft tillgång till vid mordet.

– Hon har beväpnat sig av någon orsak och min bedömning är att hon beväpnat sig för att hon tänkt sig att ge sig på honom. Själv har hon förklaringen att hon gör det för sitt eget skydd men det finns egentligen ingen hotbild mot henne på det sättet som skulle motivera det, säger Stefan Lind.

Den 72-åriga kvinnan åtalas för mord och i andra hand försök till mord vid Uddevalla tingsrätt.

Hon nekar till anklagelserna.

"Hon har inte dödat"

Enligt hennes advokat Björn Hurtig hävdar kvinnan att det i stället var hon som utsattes för våld vid det aktuella tillfället.

– Det har varit ett visst handgemäng men jag vill inte gå in exakt på detalj. Hon har inte dödat honom och det har inte gått till exakt så som åklagaren säger, förklarar advokaten.

Elpistolen, som enligt åklagaren är mordvapnet, ska ha förts till mordplatsen av mannen och inte av kvinnan.

– Hon hade inte med sig den, utan den hade han med sig. Hon medger att den varit med under tumultet, absolut, och att hon har försökt att freda sig.

Enligt Björn Hurtig stämmer det att kvinnan ringt till Karlavagnen och berättat om händelsen.

– Hon har ringt och uttryckt något till växeln och vad hon har sagt får hon förklara själv i rätten. Det där är redan prövat en gång tidigare och det höll inte då.

Den stora frågan blir att bevisa hur mannen dött, enligt advokaten.

– Det har visat sig svårt att slå fast att han dött till följd av elpistolen. Mycket kommer att handla om det här mordet är objektivt bevisat eller inte, säger Björn Hurtig.