Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

71-åring hade 38 sjuka katter hemma - döms

Alla katter var så sjuka att de fick avlivas. Foto: LÄNSSTYRELSEN

Den 71-åriga kvinnan hade 38 sjuka katter i sitt hem i Dalsland.

Huset stank av urin och golvet var fullt av blodig avföring - alla katter var så sjuka att de fick avlivas.

Nu har kvinnan dömts av Vänersborgs tingsrätt för brott mot djurskyddslagen och djurplågeri.

De sjuka katterna hittades när en djurskyddsinspektör och en veterinär kom hem till den 71-åriga kvinnan under vintern 2010. Djuren hade varken fått ordentligt med mat eller tillräcklig tillsyn. Och i princip alla djur var sjuka och hade rinnande ögon och nos, skabb bakom öronen, tovig päls, för lite hull och diarré.

Blodig avföring

Hela huset stank av urin och avföring från katterna. Den blodiga avföringen på golvet tydde på att katterna drabbats av kattpest.

Veterinärer som var på plats bedömde att katterna lidit under lång tid, minst flera veckor. De var så sjuka att alla fick avlivas, enligt domen.

Tidigare restriktioner

Redan under 2007 hade länsstyrelsen i Skåne beslutat att kvinna endast fick ha två katter. Kvinnan har berättat att hon ändå beslutade sig för att skaffa fler katter eftersom hon är en stor djurvän och ville hjälpa de överblivna djuren.

Dömd för djurplågeri

Nu har den 71-åriga kvinnan dömts av Vänersborgs tingsrätt för brott mot djurskyddslagen och djurplågeri. Hon har nekat till brott och hävdat att hon velat hjälpa övergivna katter, vilket tingsrätten inte betvivlar. Men genom grov oaktsamhet har hon gjort sig skyldig till djurplågeri.

Hon fick villkorlig dom och 4 200 kronor i dagsböter.