Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

71-årig man åtalas för övergrepp i sex års tid

Borås tingsrätt. Foto: Per Wissing

Övergreppen mot den funktionshindrade flickan ska ha inletts redan när hon var i femårsåldern och sedan pågått i sex års tid. Nu åtalas hennes 71-årige plågoande för grov våldtäkt mot barn.

– Fickan har ett funktionshinder som har gjort det särskilt svårt för henne att värja sig mot övergreppen, säger kammaråklagare Louise Eriksson till GT.

Åtalet som omgärdas av strikt sekretess är rakt igenom skrämmande läsning. Det första övergreppet ska ha ägt rum redan hösten 2003 när flickan var 5-6 år gammal. Hon ska ha sedan ha utnyttjats vid ett "stort antal tillfällen" fram till våren 2009.

– Hon har berättat att det skett flera gånger per år under alla de här åren, säger Louise Eriksson till GT.

Brotten ska ha skett både i mannens bostad och hemma hos det minderåriga offret och ska enligt åtalet betraktas som grova eftersom mannen "visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att utnyttja ett barn frekvent under många års tid och med vetskap om målsägandes funktionshinder".

Häktad sedan juni

Vilken typ av funktionshinder flickan har vill kammaråklagaren inte precisera eftersom det kan vara identitetsröjande.

Den 71-årige mannen som enligt bt.se suttit häktad sedan mitten av juni åtalas även för att vid minst ett tillfälle ha utnyttjat en annan flicka, också hon i femårsåldern vid tidpunkten för övergreppet.

Brottet som rubriceras som sexuellt utnyttjande av underårig ska ha skett i Ulricehamns kommun, där flickan bodde, någon gång mellan 1996-1998.

I stämningsansökan framgår inte vilken relation den misstänkte 71-årige mannen har till de båda flickorna.

– De har en relation. Men av hänsyn till målsägandenas integritet och skydd vill jag inte gå närmare in på det, säger Louise Eriksson till GT.

Övertygande uppgifter

Mannen säger sig inte ha några som helst minnesbilder av övergreppen men "har svårt att tro att brotten har inträffat", enligt stämningsansökan.

– Som så ofta i den här typen av fall saknas teknisk bevisning, säger kammaråklagare Louise Eriksson till GT.

– Men de båda flickorna har oberoende av varandra berättat om sina upplevelser på ett övertygande sätt. Dessutom finns det besvärande omständigheter i de uppgifter som den misstänkte lämnat som jag inte kan gå in på här, säger Louise Eriksson till GT.

Rättegången mot den 71-årige mannen inleds i Borås tingsrätt den 7 juli.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!