Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

68 nya kontrollanter anställs av Västtrafik

Efter årsskiftet intensifieras kontrollerna i kollektivtrafiken.Foto: EDDIE LÖTHMAN / VÄSTTRAFIK
Västtrafik ska anställa 68 nya kontrollanter i Göteborg som ska börja jobba i mitten av januari 2020.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter årsskiftet intensifieras kontrollerna i kollektivtrafiken.

Västtrafik ska anställa 68 nya kontrollanter i Göteborg som börjar jobba i mitten av januari 2020, skriver Göteborgs-Posten.

– Man ska kunna prata med många människor och kunna hantera olika typer av personer på ett bra sätt, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör vid Västtrafik, till tidningen.

Västtrafik meddelade under hösten att antalet kontroller i kollektivtrafiken ska fyrdubblas till 10 miljoner per år – det skulle motsvara 27 297 stickprov varje dag.

Som en del i det annonserar Västtrafik nu efter 68 nya personer som från och med mitten av januari ska kontrollera att resenärerna på Göteborgs bussar och spårvagnar har giltiga biljetter. Det rör sig framför allt om heltidstjänster där kontrollanter ska jobba i team om fyra personer. 

”Kontrollanterna är tänkta att fungera som fartkameror”

Henrik Kjellberg påpekar det viktiga med att de anställda bär kontrollantuniformen.

– Det går i linje med synligheten, kontrollanterna är tänkta att fungera som fartkameror, syns de mycket så kommer fler köpa biljetter. Därför ska det tydligt framgå hur de ser ut, säger Henrik Kjellberg till tidningen.

Västtrafik går varje år miste om över 100 miljoner kronor i biljettintäkter och den största delen av fuskåkandet sker i Göteborg. Den största delen av kontrollerna kommer därför att utföras i just Göteborg, där resenärer kan kliva på var som helst på bussen eller spårvagnen. I andra kommuner som trafikeras av Västtrafik måste resenärer visa upp sin biljett för tågvärden på tåget eller längst fram på bussen.