Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

68 mm på en timme: "Är ett 100-årsregn"

Skyfallet i Jönköping. Det kom 68 millimeter regn på en timme.Foto: Agneta Svensson

Regnet som lamslog delar av Jönköping i morse var inte bara ett skyfall – det var ett rekordregn.

Under en timme uppmättes otroliga 68 millimeter.

– Det här är ett 100-årsregn. Jag har aldrig varit med om något liknande, Det är definitivt rekord för oss, säger Jan-Erik Bengtsson, enhetschef för avloppsnätet i Jönköping, som jobbat hos kommunen i 40 år.

Skyfallet var kort men mycket intensivt.

Flera byggnader, bland annat länssjukhuset och köpcentret A6, blev översvämmade och verksamheten slogs ut.

E4 som går genom staden svämmades över och bilar tvingades vända och köra mot trafiken för att undkomma vattenmassorna.

Rekord för Jönköping

Vid en presskonferens som hölls på räddningstjänstens lokaler på fredagseftermiddagen förklarade Jan-Erik Bengtsson, enhetschef för avloppsnätet, hur kraftigt regnet varit.

På en av kommunens 25 mätstationer hade nämligen en kollega mätt upp 68 millimeter under en timme.

– Det betyder att det är ett 100-årsregn – om inte mer, säger Jan-Erik Bengtsson när Expressen.se får tag på honom.

Ett 100-årsregn är, som det låter, ett regn som enligt statistiken förekommer i snitt en gång vart hundrade år.

Enligt SMHI är det tio procents sannolikhet att ett 10-årsregn ska inträffa under ett enskilt år. Sannolikheten att ett 10-årsregn inträffar någon gång under de närmaste tio åren är 63 procent.

"Kommer aldrig klara ett sådant regn"

På SMHI:s hemsida finns det statistik för årsregn upp till 50 år. Där betecknas ett 50-årsregn som 30,7 millimeter under en timme.

Under de 40 år som Jan-Erik Bengtsson jobbat med avloppsnätet i Jönköping har han aldrig tidigare upplevt något liknande som fredagens 68 millimeter.

– Vi har haft 30-40–årsregn tidigare, men inget som det här. Kravet på våra ledningssystem är att vi ska klarar ett 10-årsregn. Men ett sådant här regn kommer vi aldrig att klara av, säger han.

Regnet var mycket lokalt och SMHI som inte har någon mätstation i Jönköping kunde endast registrera runt 40 millimeter från mätstationen i Huskvarna.

"Den tickade på"

Mätstationen som uppmätte 68 millimeter på en timme finns hemma hos Filip Gränfors som jobbar på kommunens avdelning för vatten och avlopp.

– Normalt sett brukar det ta en stund för mätaren att registrera en millimeter, men i morse tickade den på på ett sätt som man inte är van vid att se. Något extra var det helt klart, säger han.

Först i början på nästa vecka kommer kommunen att kunna sammanställa alla mätstationer och publicera mer officiella och verifierade siffror.

Sverigerekordet från Värmland

SMHI har sedan 1995 kunnat mäta regnmängder under korta intervall. Från 120 stationer mäts nu nederbörd varje kvart och temperatur, vind, luftfuktighet och lufttryck mäts varje timme.

Under slutet av 2010 sammanställdes för första gången data från stationerna och regnrekordet för 45 minuter var då 61 millimeter från Daglösen i Värmland den 5 juli 2000.

Data saknas tyvärr för en timme under den aktuella dagen men Sverker Hellström, som var vakthavande meteorolog, har en handskriven anteckning om att det kom 81,3 millimeter på en timme.