Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

650 personer sägs upp på Volvo Cars

Senaste nytt i Di-TV.
Volvo Cars säger upp 650 anställda.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi har försökt renodla vår organsiation”, säger Hanna Fager.Foto: Pressbild
Beskedet kommer efter storvarsel.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

I våras meddelade Volvo cars att de varslar 1300 tjänstemän.

På torsdagen meddelade företaget att 650 tjänstemän sägs upp, 90 procent av dem lämnar frivilligt med avgångsvederlag.

– Det här kompetensskiftet har pågått i två år, men coronapandemin har påskyndat och vi har påverkats finansiellt, säger Maria Dagman, presstalesperson på Volvo Cars. 

I slutet av april varslade Volvo Cars 1 300 tjänstemän och 300 konsulter i Göteborg och Skövde. 

Då angavs som de stora skälen: 

• Minskad försäljning till följd av Coronapandemin.

• En omställning inför framtiden med framför allt elektrifieringen av fordonen som tillverkas kräver ny kompetens. Tusentals ingenjörer ska omskolas eller tvingas sluta.

På en presskonferens på torsdagen meddelade Volvo cars hur många som faktiskt sägs upp från företaget.

Det handlar om 650 tjänstemän som varslas om uppsägning, vilket GP först berättade om. Av dem är det 90 procent som lämnar frivilligt och får avgångsvederlag.

– Det var ett större intresse än vi hade trott som lämnade frivilligt, säger Hanna Fager personaldirektör, på presskonferensen, enligt GP.

Coronapandemin har påverkat

Maria Dagman är presstalesperson för Volvo Cars, hon säger att pandemin påverkat tiden för processen.

– Anledningen till varslet är ett behov av ett kompetensskifte inom industrin som ställer om mot självkörande bilar och onlineförsäljning. Det här kompetensskiftet har pågått i två år, men coronapandemin har påskyndat och vi har påverkats finansiellt, säger hon.

De resterande tio procenten kommer att sägas upp enligt de turordningsregler som finns inom Las, lagen om anställningsskydd, där det hållits förhandlingar med facket. 

Förutom uppsägningarna meddelade Volvo också på presskonferensen att 230 personer får nya jobb inom koncernen. 

– 650 personer kommer att lämna företaget, 90 procent av dem frivilligt. 230 anställda matchas till nya jobb inom bolaget som stöttar de långsiktiga målen och så som vi vill arbeta framöver. Vi måste också söka ny kompetens utanför företaget att anställa så vi är konkurrenskraftiga, säger Maria Dagman.

”Gör sig bättre utanför bolaget” 

De tjänstemän som sägs upp på Volvo cars anses inte kunna bidra till företagets framtidsvisioner.

– Man har ju sett över kompetensen, vad för kompetens vi har på bolaget som stöttar det vi vill göra framöver, de har fått nya jobb och i övriga fall så har man sett att kompetensen gör sig bättre utanför bolaget. Som vi ser det stöttar det dessvärre inte framtidsområdet vi ser hos Volvo, säger Maria Dagman.

Volvo Cars fasta kostnader kommer att minska i och med uppsägningarna, men hur mycket de kostar företaget vill Maria Dagman inte kommentera.

– Vi kommer inte kommentera exakta kostnader, de här paketen har getts på individuell basis som beror på ålder, hur länge de har arbetat här och så vidare. Vi lämnar inga specifika siffror.