63 års åldersskillnad
– och bästa vänner

Rebecca Berling och Karl-Erik Strandberg trivs tillsammans och ses nästan varje dag.
Foto: Anders Hanson
DET HÄNDE DÅ: Karl-Erik Strandberg föddes 1922 – samma år som den indiske politikern och andlige ledaren Mahatma Gandhi fängslades.
Foto: Okänd
DET HÄNDE DÅ: Rebecca Berling föddes 1985, samma år som Bengt Hassis vann det 63:e Vasaloppet.
Foto: Anna Hã Llams / Expressen

KARLSTAD. Ålderskillnaden mellan dem är 63 år, men det är inget som bryr Rebecca Bergelin, 29 och Karl-Erik Strandberg, 92. De är vänner och ses varenda dag.

– Jag förstod att han levde ensam och tänkte att jag skulle knacka på, säger hon.

Rebecca Bergelin tycker att det är viktigt att bry sig om de äldre i sin omgivning. Ofta behövs det inte mer än ett samtal eller att göra ett besök på en minut för att göra någon annan glad. Hennes och Karl-Erik Strandbergs vänskap började för snart tre år sedan då hon bjöd in sig själv på en kopp kaffe hos honom.

– Vi bor grannar och jag brukade alltid vinka när jag gick förbi Karl-Eriks fönster där han satt och tittade ut. Sedan pratade vi lite när vi sågs ute på gatan, säger hon.

De började dricka kaffe tillsammans en gång i veckan och på den vägen är det. Nu pratar de med varandra varenda morgon och ses nästan varje dag.

– Hon piggar upp mig och ger hela mitt liv en annan mening. Men ibland, till exempel när vi är och handlar, så springer hon ifrån mig, hon är så snabb, säger Karl-Erik Strandberg.

Gör allt tillsammans

De två vännerna handlar, fikar, dricker vin och promenerar tillsammans. Rebecca Bergelin berättar om hennes vardagsliv med universitetsstudier, jobb och träning för Karl-Erik Strandberg och han berättar anekdoter från sitt liv och tillsammans diskuterar de sådant som de läst i morgontidningen.

– Han har en väldigt lättsam syn på livet och det är enkelt att umgås med honom. Dessutom är han väldigt modern och förstår allt som har med sociala medier och smartphones att göra, säger Rebecca Bergelin.

Nya Wermlands-Tidningen har tidigare skrivit om deras vänskap som betyder mycket för dem bägge två. Rebecca Bergelin säger att Karl-Erik Strandberg ger henne den dagliga peppen och energin som behövs i vardagen. Hennes mamma lärde henne redan som liten att ta väl hand om och visa stor respekt för den äldre generationen som är viktig i samhället. Och Karl-Erik Strandberg tycker mycket om när hans vän besöker honom.

– Jag sitter ofta ensam hemma, men när hon kommer in så blir det som ett nytt liv i lägenheten. Jag blir glad och fylld med energi. Hon är den bästa människan som jag har träffat på 92 år, säger han.

DET HÄNDE DÅ

Det här hände 1922 när Karl-Erik föddes:

* Det första Vasaloppet någonsin genomförs och 22-årige Ernst Alm blir vinnare.

* Greta Gustafsson (sedermera känd som Garbo) filmdebuterar som badflicka i filmfarsen "Luffar-Petter".

* Mahatma Gandhi döms till sex års fängelse för att ha manat indierna till civil olydnad mot britterna.

* Massachussets i USA öppnar alla offentliga kontor för kvinnor.

Det här hände 1985 när Rebecca föddes:…

* Det 63:e Vasaloppet hålls och Bengt Hassis från Orsa vinner.

* Statoil, norskt oljebolag, köper upp svenska bensinstationen Esso.

* Tage Erlander, statsminister mellan 1946 och 1969 dör.

* Välgörenhetskonserten Live Aid sänds över hela världen.