60 000 "likes" - nu får Petter äntligen en katt

Petter Knutsson la ut bilden på Facebook - och hoppades på 5 000 "likes" för att få en katt. Han fick över 60 000 på bara några timmar.
Foto: Privat

Petter Knutsson, 31, får äntligen sin katt.

Med en smart Facebook-kupp – som drog in över 60 000 "likes" på bara några timmar – får han nu skaffa en katt för sin sambo.

– Den ska heta "Lika" eller "Zuckerberg", säger Petter Knutsson till Expressen.se.

Petter Knutsson har länge velat ha en katt.

Hans sambo tvekar.

Men efter en strategisk Facebook-kupp ska nu Petter Knutssons kattdröm bli verklighet.

Vid halv åtta på tisdagskvällen publicerade han en bild på sitt Facebook-konto. På bilden, som först uppmärksammades av Hallands Nyheter, står Petter Knutsson med vemodig uppsyn och en skylt med texten "Jag vill ha en katt! Men min sambo säger att jag bara får en om denna bild får 5 000 likes. Snälla! Hjälp mig!".

– Vid nio hade jag kommit upp i 5 000 likes och sedan small det till. Som mest fick jag en fyra, fem likes i sekunden, säger han till Expressen.se.

"Socialt experiment"

Facebook-kuppen var inte bara ett medel för att förverkliga drömmen om en katt, utan också ett spännande experiment för Petter som arbetar som webbstrateg.

Efter att ha sett en liknande bild där barnen i en amerikansk familj hade blivit lovade en valp av sina föräldrar om de fick ihop en miljon likes, ville Petter Knutsson testa samma metod.

– Det blev också ett socialt experiment. Hur långt kan man nå med en sådan här förhållandevis enkel post? Jag trodde att jag satte ribban på en lagom nivå med 5 000...

När Expressen.se pratar med Petter Knutsson strax efter tolv på torsdagseftermiddagen är antalet "likes" uppe i 61 790.  Bilden är dessutom delad över 2 000 gånger.

– Jag har ju inte särskilt många fler Facebookvänner än vad andra har. Jag släppte bara ut bilden som offentlig, men sedan gjorde jag inget mer. Den fick bärighet av sig själv. Det var många som ville delta i min kamp.

Vad säger din sambo nu?

– Hon blev väl lite ledsen över mobben som uppstod på Facebook som tyckte att jag borde byta sambo i stället. Så det var också en studie hur folk beter sig på Facebook. Det här har gett mig jättegoda insikter professionellt sett.

Får äntligen katten

Och nu ska han alltså få köpa den efterlängtade katten. Det är inte bara för sin egen skull som Petter Knutsson vill ha en katt. De två barnen, fyra och ett och ett halvt år gamla, är också kattsugna.

– Framförallt är det för barnens skull, jag tycker att barn ska växa upp med djur om det är möjligt.

Och vilken sort det blir är redan klart.

– Det kommer att bli en vanlig bondkatt.

Och namnet då? Ja, det blir Facebook-relaterat så klart. "Lika" eller "Zuckerberg" efter Facebooks grundare Mark Zuckerberg är två heta förslag.

Fick en miljon likes – nu får de en valp

Petter Knutsson inspirerades av en amerikansk förlaga, där barnen i familjen Cordell poserar på en bild tillsammans med en skylt: "Hej världen. Vi vill ha en valp! Vår pappa sade att vi kan få en om vi får en miljon likes. Så gilla det här! Han tror inte att vi kommer att lyckas".

Inom ett dygn fick bilden 1,2 miljoner likes och antalet fortsatte att stiga. Föräldrarna hade inget annat val än att börja leta efter en lämplig valp, skriver ABC News.

Föräldrarna Evie och Ryan Cordell trodde aldrig att så många skulle gilla bilden. Då hade de kanske aldrig gått med på förslaget som deras döttrar Cadence, 12 och Emerson, 9, kom med.

– Jag vet verkligen inte hur det kunde gå så fort. Vi trodde att det skulle sluta på kanske 2 000, säger Evie Cordell till ABC News.