520 anmälningar mot polisen - ingen dömd

Publicerad
Uppdaterad
520 poliser anmäldes förra året i Västra Götaland. Flera mål ledde till åtal, men inte en enda anmälan ledde till fällande dom, enligt statistik från polisen.
- Det är inte lätt att bevisa något om en person gör en anmälan om misshandel, och poliserna säger att han har varit en bråkstake, säger Bengt Landahl, vice chefsåklagare på Riksenheten för polismål.
På Riksenheten för polismål utreder man anmälningar mot poliser. Där menar man att en av anledningarna till att så få anmälningar leder till fällande dom är att polisen inte sållar ärendena. De hamnar nämligen direkt hos åklagare som får gå igenom dem.
- Då blir det ju mycket ”okynnesanmälningar”, säger Bengt Landahl.
Vad är en typisk okynnesanmälan?
- Till exempel fulla personer som måste hamna i fyllecell – och sedan säger ”jag var inte full” och gör en anmälan. En sådan person har inte stor framgång i detta sammanhang,. Eller om en person har såriga handleder efter handfängsel, och poliserna säger att han har varit en bråkstake - då är det inte lätt att bevisa något, säger Bengt Landahl.

Polis utreder poliser

Men även om det är åklagare som ansvarar för anmälan, tar de hjälp av poliser i utredningen.
Finns det inte risk att poliser ”håller varandra bakom ryggen”?

- Om du menar vid brottstillfället kan det vara så. Om det är två poliser och en civil person, och personen anmäler att han blivit utsatt för ett orimligt våld av poliserna, då kan man inte blunda för att poliserna stöttar varandra med samma information om vad som hände, säger Landahl.

Inte kompisar

Däremot tror inte Landahl att poliser på utredningsenheten skyddar andra poliser.
- De som jobbar med dessa utredningar har inget intresse av att göra felaktiga bedömningar. De jobbar i stora distrikt, så det är ju inte anmälningar mot sina kompisar de hanterar, säger han.
Bengt Landahl poängterar att poliser faktiskt får använda våld.
- Det är många anmälningar som handlar just om misshandel, men polisen är till och med skyldig att använda våld om det behövs.
Men tror du att det förekommer övervåld, utan att poliser blir dömda?
- Det är svårt att svara på, men poliser blir ju dömda ibland.

"Mycket skit"

Leif GW Persson, professor i kriminologi, har vid ett tidigare tillfälle kommenterat anmälningarna mot polisen för Expressen.se:
– Det är mycket skit kan man säga, till exempel av folk som läser något i tidningen och så finns det sådana som anmäler precis vad som helst.
Han tillade också:
– Att alla anmälningar mot polisen skulle vara obefogade, det tror inte jag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER