Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

520 anmälningar mot polisen - ingen dömd

520 poliser anmäldes förra året i Västra Götaland. Flera mål ledde till åtal, men inte en enda anmälan ledde till fällande dom, enligt statistik från polisen.
- Det är inte lätt att bevisa något om en person gör en anmälan om misshandel, och poliserna säger att han har varit en bråkstake, säger Bengt Landahl, vice chefsåklagare på Riksenheten för polismål.
På Riksenheten för polismål utreder man anmälningar mot poliser. Där menar man att en av anledningarna till att så få anmälningar leder till fällande dom är att polisen inte sållar ärendena. De hamnar nämligen direkt hos åklagare som får gå igenom dem.
- Då blir det ju mycket ”okynnesanmälningar”, säger Bengt Landahl.
Vad är en typisk okynnesanmälan?
- Till exempel fulla personer som måste hamna i fyllecell – och sedan säger ”jag var inte full” och gör en anmälan. En sådan person har inte stor framgång i detta sammanhang,. Eller om en person har såriga handleder efter handfängsel, och poliserna säger att han har varit en bråkstake - då är det inte lätt att bevisa något, säger Bengt Landahl.

Polis utreder poliser

Men även om det är åklagare som ansvarar för anmälan, tar de hjälp av poliser i utredningen.
Finns det inte risk att poliser ”håller varandra bakom ryggen”?

- Om du menar vid brottstillfället kan det vara så. Om det är två poliser och en civil person, och personen anmäler att han blivit utsatt för ett orimligt våld av poliserna, då kan man inte blunda för att poliserna stöttar varandra med samma information om vad som hände, säger Landahl.

Inte kompisar

Däremot tror inte Landahl att poliser på utredningsenheten skyddar andra poliser.
- De som jobbar med dessa utredningar har inget intresse av att göra felaktiga bedömningar. De jobbar i stora distrikt, så det är ju inte anmälningar mot sina kompisar de hanterar, säger han.
Bengt Landahl poängterar att poliser faktiskt får använda våld.
- Det är många anmälningar som handlar just om misshandel, men polisen är till och med skyldig att använda våld om det behövs.
Men tror du att det förekommer övervåld, utan att poliser blir dömda?
- Det är svårt att svara på, men poliser blir ju dömda ibland.

"Mycket skit"

Leif GW Persson, professor i kriminologi, har vid ett tidigare tillfälle kommenterat anmälningarna mot polisen för Expressen.se:
– Det är mycket skit kan man säga, till exempel av folk som läser något i tidningen och så finns det sådana som anmäler precis vad som helst.
Han tillade också:
– Att alla anmälningar mot polisen skulle vara obefogade, det tror inte jag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!