Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkarens varning för sommaren

713 personer har dött av corona i Västra Götaland.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Saltholmen tidigare i år.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN

Antalet patienter i Västra Götaland som behöver sjukhusvård för corona fortsätter att minska.

Men samtidigt ökar antalet bekräftade fall – under torsdagen rapporterades 503 nya fall.

Smittskyddsläkaren, Thomas Wahlberg, varnar nu för sommaren.

– Det är oerhört viktigt att vi inte tränger ihop oss på badplatser, picknickfiltar och uteserveringar, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten rapporterade sina nya siffror för corona under torsdagseftermiddagen. I Sverige har 5 230 personer dött till följd av viruset.

Under torsdagen rapporterades inga nya dödsfall i Västra Götaland, samtidigt som antalet patienter som behöver sjukhusvård för corona fortsätter att minska i regionen.

De nya siffrorna visade också att Västra Götaland har fått 503 nya bekräftade fall av corona, och totalt är det 14 013 bekräftade fall av corona i regionen.

Smittskyddsläkaren uppmanar folk nu att följa rekommendationerna.

– Vi är många som länge har sett fram emot sommar och semesterfirande och då kan det vara lätt att slappna av. Men det är oerhört viktigt att vi inte tränger ihop oss på badplatser, picknickfiltar och uteserveringar. Håll avstånd till varandra så hindrar ni smitta från att spridas och bidrar till att färre personer blir allvarligt sjuka, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande. 

Förklaringen: Fler provtagningar

En förklaring till att antalet bekräftade fall ökat så kraftigt är att antalet provtagningar ökat. I ett pressmeddelande berättar Västra Götalandsregionen att de tar mer än 20 000 prover i veckan.

– Det har gjorts ett fantastiskt jobb i primärvården för att öka provtagning av patienter med lättare symtom och laboratorierna har växlat upp sin kapacitet för PCR-analyser på ett enastående sätt under kort tid och under stor tidspress. Arbetet som görs är storartat, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen i pressmeddelandet.

Den höga efterfrågan på provtagningar lett till att laboratorierna inte har kapacitet att analyser alla prover. Därför har Västra Götalandsregionen beslutat att inte genomföra lika många tester för personer med mildare symtom under sommaren.