Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

5 000 lantbrukare i Västra Götaland söker krisstöd

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Tusentals lantbrukare i landet har sökt krisstöd på grund av den extrema torkan som drabbade gårdarna i fjol. 

Omkring 5 000 av dessa finns i Västra Götaland. 

Regeringen har nu avsatt 1,5 miljarder till detta, enligt Bohusläningen. 

Antalet lantbrukare som har sökt krisstöd på grund av förra årets extrema torka är 24 405. Detta har gjorts till Jordbruksverkets kontor, där 4 771 av lantbrukarna har mark i Västra Götaland. 

Tidningen Bohusläningen har pratat med ett par i Munkedal. De berättar att det var deras grannars hjälp som räddade dem förra året.

– Det är lite upp som en sol ner som en pannkaka. Ifjol var det kris med skörden efter den svåra, långvariga torkan. Den här våren har det regnat så mycket att vi inte har kunnat komma i gång med vallskörden ännu. Men det ser ut att bli en riklig skörd den här gången, säger mannen till Bohusläningen.

Han har sin gård i Håby och hoppas få en del av de 1,5 miljarder kronor som regeringen nu har avsatt för stöd för lantbruket. 

Omkring 400 miljoner kronor fördelades redan under hösten 2018. 

Ser ljust på framtiden

Lantbrukare i åldern 31-40 år upplever bäst lönsamhet, nästan 5 av 10 svarar att de har en god eller mycket god lönsamhet. Intervjuerna gjordes i januari 2019. 

Torkan som drabbade gårdarna förra året har gjort att gräset är tjockt och skörden är dålig. 

Men hos paret i Håby ser man nu också ganska ljust på framtiden. 

– Visst är vi tacksamma för det stöd som kommer från staten. Men det var inte det som räddade oss i höstas och under vintern, för de pengarna hade inte räckt. Det var hjälpen från grannar som kunde avvara gräs som räddade oss, konstaterar mannen för Bohusläningen.

De producerar ekologiska köttproducenter med omkring 100 kor.