Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

500 pass på akuten står obemannade

Personalbristen är påtaglig på akuten i Skövde.
Foto: ROBIN ARON
500 pass på akuten står obemannade inför sommaren.
Foto: Shutterstock

Sommaren står för dörren, men att bli sjuk i Skaraborg under sommarmånaderna kan innebära en risk. 

Personalbristen på sjukhuset är påtaglig och som läget ser ut kommer 90 vårdplatser att stängas och 500 arbetspass på akuten står tomma, skriver P4 Skaraborg. 

Akutens verksamhetschef, Hans Hallén, oroar sig över patientsäkerheten. 

För att få ihop sommarbemanningen på Skaraborgs sjukhus skulle det behöva anställas runt 200 personer, en summa som ses som omöjlig då sommaren står för dörren.

Sjukhuset planerar att stänga 90 vårdplatser till följd av personalbristen – men trots den planerade insatsen saknas bemanning på 500 arbetspass på akuten i Skövde under sommaren, skriver P4 Skaraborg.  

Sjukhusstyrelsens vice ordförande, Johan Ask, garanterar genom radion att alla som behöver vård kommer att får vård. Men Akutens verksamhetschef Hans Hallén oroar sig för patienternas säkerhet. 

Problem kring patientsäkerheten

– Skulle ingenting förändras är vi underbemannade och har stora svårigheter att driva akutmottagningen med bibehållen arbetsmiljö och eventuellt kan det också uppstå problem kring patientsäkerheten, säger han till P4. 

Hoppet hos sjukhuset för att lösa bristen är att den ordinarie personalen ska hoppa in och ta extrapass. De har erbjudits pengar för att skjuta upp sin semester för att täcka upp luckorna i bemanningen. 

Men om inte den redan hårt arbetande sjukhuspersonalen tar alla extra pass kommer sjukhuset sannolikt att få dra ner på annan verksamhet – så att akutmottagningen kan prioriteras. 

– Sjukhusledningen kommer inte acceptera en situation där akuten inte är bemannad i sommar, säger Hans Hallén till P4 Sjuhärad. 


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.