Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

50 miljoner till forskning i outforskat Antarktis

Ett isblock större än Mallorca har lossnat på Antarktis kant. Markku Rummukainen, professor i klimatologi, reder ut vad det kan få för konsekvenser.
Anna Wåhlin
Foto: Johan Wingborg / Göteborgs universitet
Undervattensroboten har 27 censorer som analyserar 27 olika saker. Dess navigationssystem är avancerat, och just navigationen har tidigare satt käppar i hjulen för liknande expeditioner.
Foto: Privat
2019 befann sig Anna Wåhlin i samma område i Antarktis. Det var första gången ett fartyg befann sig på den platsen – i januari ska det hända för andra gången.
Foto: Privat

När Anna Wåhlin, professor i oceanografi, förstod att hon blivit beviljad 50 miljoner kronor i forskningsanslag var det svårt att ta in.

– Det är helt otroligt, jag har faktiskt svårt att beskriva det, säger hon.

För pengarna ska hon med hjälp av en undervattensrobot undersöka tidigare outforskade havsområden under flytande glaciärer i Antarktis.

I slutet av november utsågs Anna Wåhlin, som jobbar på institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet, till rådsprofessor av Vetenskapsrådet.

Hennes forskningsprojekt ska sträcka sig över tio års tid.

– Det är speciellt med ett så långsiktigt projekt. 10 år är ganska ovanligt i forskarvärlden, tanken är att man ska ha ro att utveckla metoden för forskningen – i vanliga fall har man inte tid med det, det är 3-4 år normalt sett, säger Anna Wåhlin.

Hon har nu fått ett anslag på 50 miljoner kronor – en hisnande summa.

– Alla forskare är ganska drivna och man har planer och drömmar, har man tur är det nåt av det som blir av. Men i detta fallet kan jag göra allt jag har drömt om.

När GT når henne per telefon befinner hon sig instängd i coronakarantän på ett hotellrum i USA. Om en vecka väntar flyg till Chile, med ytterligare två veckors karantän, innan det är dags för forskningens första expedition i Antarktis i januari.

– Jag kommer tillbringa julen i ett hotellrum i Chile, skrattar hon.

Måste förstå Antarktis – för att förstå jorden

Med sig har teamet en autonom undervattensrobot, som ska sänkas ner i Antarktis vatten för att utforska vattnet under de flytande glaciärerna Thwaites och Getz.

Det har ingen tidigare gjort.

– De mest grundläggande saker är okända, till exempel djup, tjocklek på isen, om det finns liv där under, havsströmmar, det är det vi ska undersöka.

Varför behöver de här glaciärerna undersökas?

– Det viktigaste skälet är att man vet så lite om dem. Det är en hel kontinent och väldigt stor del av jordens is som finns här, och jag tycker det är intressant i sig. För att man ska förstå hur jorden som vi går på fungerar så måste man förstå hur Antarktis fungerar, och det här är en viktig del av Antarktis, säger Anna Wåhlin.

Det har visat sig att isen i Antarktis smälter – vilket, berättar hon, inte är konstigt i sig eftersom vi befinner oss i så kallad ”mellanistid”. Men de senaste 20 åren har smältningen accelererat, vilket kan leda till snabbare vattenståndshöjning.

– Om det ska komma en snabb vattenståndshöjning vill man vara väl förberedd, man vill veta vad man har att vänta sig långt innan.

SE MER:

Lyssna på lätena som kan ge svar om uppvärmningen.