5-årige John Walters pappa om sorgen: ”Allt försvann från mig”

Boende i Hagfors sörjer
Pappa Hans-Erik tillsammans med sonen John Walter.
Foto: Privat
Många Hagforsbor sörjer John Walters bortgång.
Foto: HENRIK JANSSON

Den 15 juni är en dag som skulle komma att skaka Hans-Erik Sjöholms liv i grunden.

Det var dagen som han fick veta att hans femårige son John Walter hittats död i en å – en bit från det HVB-hem han bodde på.

– Allt försvann från mig. Jag låg och skrek på marken, säger pappa Hans-Erik.

HVB-hemmet som John Walter bodde på har nu lagts ner – en klen tröst för John Walters familj.    

Den 15 juni var dagen som en sorg sköljde över Hagfors, Värmland och hela Sverige.

En femårig pojke hade under tidig morgon hittats död i en å. 

Några timmar tidigare hade han anmälts försvunnen från HVB-hemmet Platea i Hagfors – där han bott i några veckor. Personalen hade fått veta att han var rymningsbenägen, men uppsikten var ändå bristfällig och pojken – John Walter – kunde lämna boendet ensam. 

Efter en massiv sökinsats hittades han avliden och beskedet nådde kort därefter pappa Hans-Erik Sjöholm, 56, från Falun. 

– Allt försvann från mig. Jag låg och skrek på marken. Jag kunde inte tro på att den levnadsglada killen, som var så full av liv, inte fanns mer. De hade hittat honom död, säger Hans-Erik.

”Fara för liv och hälsa”

Kort efter det tragiska beskedet anmälde kommunen sig själva enligt lex Sarah. Tre dagar senare tog Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutet att stänga hemmet med omedelbar verkan. 

Det finns fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen”, skrev Ivo i sitt beslut.

Den 6 juli var lex Sarah-utredningen klar och HVB-hemmets ägare Humana bestämde sig för att avveckla hemmet Platea. I samband med det presenterades även lex Sarah-utredningen – som Hans-Erik Sjöholm tagit del av.

– Hur kan en verksamhet få granska sig själva i efterhand? De slirar oerhört. Det kom fram i utredningen att de inte var underbemannade, men det är väl klart att de var det. Om de inte inser att HVB-hemmet var underbemannat, hur ser det då ut på andra hem i Sverige, frågar han sig och fortsätter:

– Det enda de behövde ha koll på var säkerheten. De sket fullständigt i att skydda och det är skandal. Deras problem är inte att lunchen är sen, det är fundamentala problem.

”Han är mitt allt”

Att Humana lägger ner boendet är ingen särskild tröst för familjen, menar Hans-Erik. 

– Det gör inte att John Walter kommer tillbaka, men det kanske gör att något annat barn inte kommer till skada. Det kanske gör att man skärper upp reglerna. Det är viktiga saker för framtiden, säger han.

John Walter var placerad på HVB-hemmet eftersom han var i behov av extra hjälp under sommaren då hans förskoleavdelning är stängd samtidigt som hans föräldrar bor i olika städer. Han hade diagnoserna autism och adhd till följd av en för tidig födsel.

För pappa Hans-Erik är livet för alltid förändrat.

– Jag sitter hela dagarna, kvällarna och en bit in på nätterna och somnar i soffan och tittar på honom. Jag har en jättestor bild på honom. Ibland måste jag göra något annat några minuter men annars tittar jag på honom. Han är mitt allt. Han skulle vara säker där.

John blev bara fem år gammal.
Foto: Privat / Facebook
John, 5, beskrivs som en levnadsglad och sprallig pojke.
Foto: Privat

”Jag vill göra mer för honom”

Hans-Erik kommer fortsätta kämpa för att sonen John Walter ska få upprättelse, berättar han.

– Jag bara sitter och tänker på honom, det är massor jag vill göra mer för honom. Men det är svårt, jag är helt paralyserad. Jag vet inte om tiden läker alla sår eller om man kan leva med sorgen. Jag vet faktiskt inte. 

Redan innan John Walter placerades på HVB-hemmet hade Hans-Erik en dålig magkänsla. Men han fick veta att Platea var säkert.

– Jag sa till socialtjänsten i möte innan John kom dit att jag tyckte det var fel. Jag motsatte mig att han skulle dit. De var så övertygade att det inte fanns något alternativ än att han skulle dit. Jag fick höra på socialtjänsten att det var väldigt bra, säger han och fortsätter:

– Hade det varit ”en olycka” som kunde hända vem som helst. Jag kan också ramla och skada mig. Men hade det varit det hade jag varit lika ledsen men inte lika frustrerad och arg. Det är det.

HVB-hemmet i Hagfors har nu stängt.
Foto: HENRIK JANSSON

”Jättemycket stöd”

John Walters öde har berört många – och en hel del av dem har hört av sig till Hans-Erik.

– Jag har fått jättemycket stöd från massor av håll. Till och med på Facebook, många tar del av historien, säger han. 

Under tisdagen presenterade Humana sin lex Sarah-utredning som visade på ett flertal brister som, enligt utredningen, sannolikt bidragit till händelseförloppet som slutade med John Walters död. 

Det handlar bland annat om tillsyn, miljö, kommunikation, information och det systematiska kvalitetsarbetet.

John Walter, 5, bodde på HVB-hemmet en kort tid innan han rymde.
Foto: Privat
John Walters hittades i en å nära HVB-hemmet.
Foto: Peter Bäcker / Värmlands Folkblad

HVB-hemmet: ”Tragisk olycka”

– Vi har tydliga rutiner och ett omfattande kvalitetssäkringsarbete som gäller hela koncernen. Detta ska följas, varje avsteg är oacceptabelt. Vi ska nu förstärka uppföljningen av egen- och internkontroller och riskanalyser och inte minst säkerställa att kritik från Ivo åtgärdas skyndsamt. Här måste vi agera tidigare och tydligare som koncern framgent, säger Eva Nilsson Bågenholm, kvalitetsdirektör på Humana, i ett pressmeddelande. 

Rasmus Nerman, vd och koncernchef för Humana säger i ett pressmeddelande att tankarna går till familjen och att det inte finns något annat alternativ än att lägga ner verksamheten. 

– Den tragiska olyckan kunde inträffa på grund av en kombination av orsaker, den mänskliga faktorn och brister i verksamheten, exempelvis i den fysiska miljön. Därför ser vi inget annat alternativ än att nu stänga verksamheten. Vi har också identifierat områden där vi borde ha utövat en noggrannare uppföljning av verksamheten.

Det här är en IVO-anmälan

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS