Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

44 tiggande rumäner blev hemskickade

Bussen till Rumänien avgick med 44 passagerare och en stor mängd packning.

BORÅS. Nu skickas de tiggare som har bott i ett tältläger mitt i centrala Borås hem till Rumänien och under dagen revs lägret.

Bussen avgick 11.15 på måndagsmorgonen med 44 passagerare.

– Jag är nöjd med beslutet. Vi hamnar väl i det humanaste vi kunde göra i det här läget, säger kommunalrådet Lena Palmén (S).

Den drygt en timma försenade bussen lämnade Borås på måndagsförmiddagen. Ombord fanns de människor som sedan i somras bott i ett tältläger i centrala Borås. Nu har man rivit lägret som var fullt av trasiga tält och rostiga trädgårdsmöbler.

Enligt Lena Palmén var det många som ville åka hem.

– Många här hade helt enkelt inte råd att ta sig hem. Det har varit så många som tigger här i Borås, man får inte ihop mycket om det sitter 70 personer, så stora är vi inte, säger hon.

Hon menar att bussen var en insats utöver det normala.

– Eftersom vi lät det växa så mycket kände vi att vi måste göra lite mer än vad man kanske hade gjort annars, säger hon.

"Kommer inte låta det växa"

GT har tidigare pratat med människor som bor i lägret. De har berättat att man får ihop ungefär 50 kronor på en dag om man tigger i Borås – men det är fortfarande fattigare hemma i Rumänien. Många planerar att återvända till våren.

Lena Palmén menar att man inte kommer att hantera situationen på samma sätt i framtiden.

– Det vi har gjort nu är ingenting som vi kommer att fortsätta med andra vintrar, säger hon.

Hur planerar ni att lösa situationen?

– Skillnaden är att vi inte komma låta det växa upp till en sådan här verksamhet – ett sådant här läger i centrala Borås, säger hon och fortsätter:

– Vi får följa de regler som finns. Det får bli individuella beslut och det finns ju reglerat.