Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

44 791 nya fall – på en vecka

Professor i virologi menar corona kan bli ett säsongsvirus
44 791 nya fall av covid-19 konstaterades i Västra Götaland under förra veckan.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Under förra veckan bekräftades 44 791 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. 

Det är med råge den hösta siffran någonsin sedan pandemins start.

– Vi har en enormt kraftig smittspridning i samhället just nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Smittspridningen är rekordhög och drabbar alla åldrar. 

Förra veckan togs 130 554 pcr-tester vilket också är en toppnotering. Aldrig tidigare under pandemin har det tagits så många prover under en vecka i regionen.

Av dessa bekräftades 44 791 nya covid-fall, ett antal att jämföra med en tidigare rekordsiffra från första veckan i januari då 27 044 fall konstaterades.

I ett pressmeddelande konstaterar Västra Götalandsregionen att antalet fall troligtvis är ännu högre eftersom svarstiderna för närvarande är långa på grund av det stora antalet tester som görs.

– Vi har en enormt kraftig smittspridning i samhället just nu. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Om du kan arbeta eller studera hemifrån behöver du inte provta dig, men du behöver stanna hemma i minst fem dagar från det att du blev sjuk, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland i pressmeddelandet.

Antal bekräftade nya fall vecka för vecka sedan pandemins start.
Foto: Västra Götalandsregionen

Många har covid-19 som bidiagnos

Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 har också det fortsatt att öka. På måndagen var 391 patienter inneliggande, och på tisdagen får 418 personer vård på sjukhus.

20 patienter vårdas på intensiven.

Antalet covidpositiva patienter ökar på samtliga sjukhus i regionen mellan måndagen och tisdagen, utöver sjukhusen i Väster där siffran är densamma.

Bland de som ligger på sjukhus med covid-19 ökar andelen som samtidigt vårdas på grund av någon annan åkomma, och har covid som så kallad bidiagnos.

Det är resurskrävande för vården eftersom patienterna då behöver epidemivårdas – vilket innebär särskilda rutiner och att personalen behöver skyddsutrustning.

Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, säger i pressmeddelandet:

– Det är många med covid-19 som kräver sjukhusvård, men antalet personer som behöver intensivvård har inte ökat i samma takt. De flesta av de svårast sjuka är ovaccinerade, vilket tydligt visar att vaccinering hjälper mot svår sjukdom i covid-19.

Antal patienter på sjukhus med covid-19

Den 25 januari på förmiddagen fanns det totalt 418 inneliggande patienter med covid-19, varav 20 på intensivvårdsavdelning, på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.


NU-sjukvården: 68 varav 2 iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 233 varav 8 iva

Sjukhusen i Väster: 31 varav 2 iva

Skaraborgs sjukhus: 49 varav 4 iva

Södra Älvsborgs sjukhus: 37 varav 4 iva

Kulturmnistern i möte med kändisar om coronarestriktioner

Ett nytt stödpaket för kulturen presenterades på tisdagen