42 tagna av polis efter våldsvågen

Sommaren 2015 var polisen på plats på en gata i Biskopsgården efter en skottlossning.
Foto: ROBIN ARON
"Det är viktigt att hålla tillbaka den här smutskastningen att området är bedrövligt", säger lokalpolisområdeschefen Jörgen Thorén om Biskopsgården.
Foto: ANDERS YLANDER

På en månad har 42 personer frihetsberövats i brottsutredningar som knyts till Biskopsgården.

I stadsdelen i Göteborg som under längre tid drabbats av en våldsvåg har polisen hittat knark till ett värde av 3,5 miljoner kronor – och tre automatvapen.

– Vi har gjort en kraftsamling, säger lokalpolisområdeschefen Jörgen Thorén.

"Ett led i Hisingspolisens långsiktiga arbete mot kriminella i Biskopsgården".

Så beskriver Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen, den senaste månadernas insatser på Hisingen i ett pressmeddelande.

– Vi har haft ett medborgarlöfte som löpt på i nästan ett år. Vi har jobbat väldigt hårt med en ökad synlighet på torgen. Vi har mottot att det ska vara jobbigt att vara kriminell i Biskopsgården, säger Jörgen Thorén.

– Nu har gjort en kraftsamling där vi verkligen hjälpts åt från olika avdelningar i polisområdet. Även från regionalt håll har vi fått stöd och stöttning i arbetet mot de yrkeskriminella i just Biskopsgården.

42 frihetsberövade

På bara några veckor har totalt 42 personer blivit frihetsberövade i brottsutredningar som polisen knyter till stadsdelen, som drabbats hårt av en våldsvåg under en längre tid. Utredningarna gäller bland annat mord, medhjälp till mordförsök och grovt narkotikabrott.

– Det är ett antal grova brott som vi använt som lokomotiv för att gripa folk. Ungefär 20 av de 42 frihetsberövade har suttit anhållna misstänkta för brott och 13 sitter kvar i häkte. Vi skördar frukterna av ett hårt, långsiktigt arbete, säger Jörgen Thorén.


LÄS MER: Kameraövervakning dygnet runt i Biskopsgården


Polisen uppger att man tagit narkotika till ett värde av ungefär 3,5 miljoner kronor i beslag.

– Vi har gjort både större och mindre beslag. Det är framför allt amfetamin, men även kokain, cannabis och heroin. Det är närmare nio kilo, säger Jörgen Thorén, som i pressmeddelandet förklarar att "den öppna narkotikaförsäljningen har i stort sett försvunnit från området".

Hittade tre automatvapen

Bland beslagen finns dessutom en bil värd 350 000 kronor.

Och – tre automatvapen.

– Det är några riktigt tunga brott i det här och där är det hård förundersökningssekretess, säger Jörgen Thorén om de fynden.

Hur skulle du beskriva läget i Biskopsgården just nu?

– Man måste orka prata om när det är bra. Problemet med Biskopsgården är att det bara får rubriker när ett våldsdåd har skett. Nu har vi lyckats väldigt bra i vår polisinsats och med vårt medborgarlöfte. Då tycker jag att vi ska prata om det också, för det är viktigt att hålla tillbaka den här smutskastningen att området är bedrövligt. Det är det inte.