Äventyrarna Jonathan Ljungqvist, 23, och Marcus Aspsjö, 24, ska åka tvärsöver Australien - en sträcka på 400 mil. Foto: PrivatÄventyrarna Jonathan Ljungqvist, 23, och Marcus Aspsjö, 24, ska åka tvärsöver Australien - en sträcka på 400 mil. Foto: Privat
Äventyrarna Jonathan Ljungqvist, 23, och Marcus Aspsjö, 24, ska åka tvärsöver Australien - en sträcka på 400 mil. Foto: Privat
Marcus Aspsjö berättar att de bara åkt rullskidor ett tiotal gånger. Foto: PrivatMarcus Aspsjö berättar att de bara åkt rullskidor ett tiotal gånger. Foto: Privat
Marcus Aspsjö berättar att de bara åkt rullskidor ett tiotal gånger. Foto: Privat

400 mil på rullskidor genom Australien

Publicerad

Låter 400 mil på rullskidor som en bra idé?

Det tyckte äventyrarna Jonathan Ljungqvist, 23, och Marcus Aspsjö, 24.

I slutet av januari flyger de till Australien och ska ta sig från Sidney till Perth på fyra hjul.

Nu ska de bara lära sig åka rullskidor.

– Vi har kanske varit ute nio eller tio gånger, säger Marcus.

Den 24 januari går flyget från Sverige till Australien för Jonathan Ljungqvist, från Habo, och Marcus Aspsjö, från Alingsås. Efter några dagar hos släktingar till Marcus så börjar äventyret.

– Vi ska åka rullskidor från Sidney till Perth. 400 mil blir det. Det är en liten sträcka, skrattar Marcus.

Detta är inte första gången killarna är ute på äventyr. De har tidigare paddlat kajak från Helsingborg till Istanbul, vilket är drygt 350 mil. De har också vandra från staden Channai i sydöstra Indien till Goa i västra Indien. En vandring på nästan 100 mil. Bland annat.

– Det här kommer bli det som vi tror är det tuffaste vi har gjort hittills i alla fall, säger Marcus.

Bara åkt ett tiotal gånger

Och då syftar han inte bara på att de bara åkt rullskidor ett tiotal gånger.

– Vi kommer att komma dit på högsommaren också. Det kommer att vara extrema temperaturer. Jag läste på något ställe att det kommer bli den hetaste sommaren på länge i Australien också. Det är utmärk timing, skojar han.

Det var under en cykelturen i Tanzania, när de hade några sjukdagar, som de började spåna på kommande äventyr och kom fram till "rullskidor i Australien - varför inte?".

– Vi är oerhört oerfarna vad gäller rullskidor. Vi har kanske varit ute nio eller tio gånger. När vi bestämde oss för det här projektet så hade vi aldrig stått på ett par rullskidor. Vi har ingen aning om hur långt vi kommer kunna komma per dag, säger Marcus och fortsätter.

– Vi hoppas kunna åka fem-sex mil per dag. Men vi får se hur det känns.

"Bli dugliga på att åka rullskidor"

Förutom att de ska transportera sig själva, på ett för dem ovant färdsätt, ska de dra var sin barnvagn på 40-50 kilo bakom sig. I dessa ska de förvara mat, vatten, kläder och utrustning.

– Vi har ingen följebil utan bär all packning själva. Det blir en hel del mat och vatten. Vissa sträckor i öken så tror jag det var 20-25 mil mellan vattenställena där man kan fylla på. Det blir vatten för fyra-fem dagar som vi behöver ha med oss, säger Marcus.

Nu pågår de sista förberedelserna, förhoppningsvis går det bättre än vad det brukar göra.

– Det är det som är vårt kännetecken, vi är så otroligt oförberedda alltid. Det dyker alltid massvis med saker som vi inte tänkt på. Vi försöker komma på så mycket så möjligt innan men det är ändå saker vi missar. Men det är bara att försöka bli dugliga på att åka rullskidor.

"Ska överleva"

Varför väljer man då att ge sig på något sådant här?

– För utmaningens skull. För att vi kan. Vi brinner för friluftsliv och för äventyr först och främst.

Men vad nästa utmaning blir vet de inte. Än.

– Fört och främst ska vi överleva detta. Nä, men vi kommer att ha mycket tid att tänka på det under tiden.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER