Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

400 liter svavelsyra har läckt ut i Lysekil

Närmare 400 liter svavelsyra läckte på torsdagsförmiddagen ut i Lysekil.

Utsläppet skedde på Grötövägen hos ett företag som producerar lutfisk.

– Det är alltid förenat med vissa risker vid den här typen av produktion, säger Benjamin Ajo, vd för Domstain Foods i Kungshamn.

Utsläppet skedde vid 10-tiden på torsdagsförmiddagen.

Företaget använder svavelsyra för reglering av det utgående avloppsvatten som är basiskt eftersom företaget producerar lutfisk.

– Vi har en pump inne i lokalen och där var det en slang som lossnade och allt läckage skedde inne i vår lokal, säger Benjamin Ajo. Vår operativa ledning i Lysekil ringde in räddningstjänsten för en lägesbedömning och hjälp med sanering.

Ingen skada

Räddningstjänsten kunde konstatera att ingen har läckt ut utanför huset och det var heller ingen som tog skada av utsläppet.

Om man andas in svavelsyra kan detta leda till snabbare andning, irritation i näsa och hals och utsätts man för stora doser kan man få frätskador på sina slemhinnor.

Om man får svavelsyra i ögonen kan detta leda till blindhet och om syran hamnar på huden kan man få kraftig irritation och frätskador.

– Nu ska vi göra en utredning kring varför slangen kunde släppa, säger Benjamin Ajo. Detta för att vidta åtgärder för att det inte ska hända igen.

Mätningar på avloppsvattnet visar också att de är inom gränsvärdena.

Är det inte otäckt när det händer en sån här grej?

– Det är självklart att vi reagerade på det här men vi har samtidigt en produktion med många linjer så det är alltid förenat med vissa risker, säger han.

Just nu håller räddningstjänsten på med sanering och ingen skada är skedd.

– Den operativa ledningen på plats i Lysekil gjorde helt rätt, säger Benjamin Ajo. Det gläder mig att våra rutiner fungerar bra. Och under dagen blir saneringen klar.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!