Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

40 miljoner satsas på cancersjuka barn

Storsatsning på 40 miljoner kronor till barnsjukvården i Göteborg. Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN
Vårdplatserna för barn med cancer i Västra Götaland ska fördubblas. Foto: Shutterstock

Vårdplatserna för barn med cancer i Västra Götaland ska fördubblas.

Detta kan genomföras efter en storsatsning på 40 miljoner kronor till barnsjukvården, rapporterar SVT Nyheter Väst. 

I slutet av augusti ska Hälso- och sjukvårdsstyrelsen besluta om att satsa mångmiljonbelopp på barnsjukvården i Västra Götaland. 

Men enligt SVT Nyheter Väst har Sahlgrenska universitetssjukhuset och Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus redan nu fått information om den långsiktiga satsningen. En satsning som den blågröna majoriteten står bakom.

30 miljoner till barnsjukvård i år

Under 2017 får barnintensivvårdsavdelningen och barncancercentrum 30 miljoner kronor, och nästa år tillkommer ytterligare tio miljoner kronor, uppger SVT. 

– Det blir ett avsevärt tillskott som kraftigt kommer att förbättra läget, och ge oss möjlighet att erbjuda bättre vård för målgruppen, säger Jonas Andersson (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, till SVT.

Satsningen innebär bland annat att fler sjuksköterskor kan anställas och att antalet vårdplatser för cancersjuka barn då kan utökas från 12 till 24. 

Tvingades stänga vårdplatser

Det är inom barnintensiven och barncancercentrum som situationen har setts som mest kritisk förklarar Jonas Andersson för SVT, och det är därför insatserna riktas dit. Förra sommaren tvingades man stänga vårdplatser.

Socialdemokraterna tycker att pengarna på barnsjukvården borde ha satsats tidigare.

– Det är bra, men det känns som att det är för sent och för duttigt. Hela sjukvårdspolitiken just nu kommer i små portioner, i stället för att man gör rätt från början, säger Karin Engdahl, S, till SVT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!