Maria och Emmy Brännhult. Foto: PrivatMaria och Emmy Brännhult. Foto: Privat
Maria och Emmy Brännhult. Foto: Privat
Emmy Brännhult föddes 11 veckor för tidigt, och hon föddes med ett hjärtfel. Foto: PrivatEmmy Brännhult föddes 11 veckor för tidigt, och hon föddes med ett hjärtfel. Foto: Privat
Emmy Brännhult föddes 11 veckor för tidigt, och hon föddes med ett hjärtfel.  Foto: Privat
Ibland måste Emmy gå med en EKG-mätare – då kallar hon sig själv för Karlsson på taket. Foto: PrivatIbland måste Emmy gå med en EKG-mätare – då kallar hon sig själv för Karlsson på taket. Foto: Privat
Ibland måste Emmy gå med en EKG-mätare – då kallar hon sig själv för Karlsson på taket.  Foto: Privat
Emmy föddes med hjärtfel och kommer att behöva en pacemaker inom en inte allt för lång tid. Foto: PrivatEmmy föddes med hjärtfel och kommer att behöva en pacemaker inom en inte allt för lång tid. Foto: Privat
Emmy föddes med hjärtfel och kommer att behöva en pacemaker inom en inte allt för lång tid.  Foto: Privat

4-åriga Emmys hjärta slår inte som andras

Publicerad

Emmy, 4, föddes 11 veckor för tidigt och hon är inte riktigt som andra barn.

Hon föddes med hjärtfel och kommer att behöva operera in en pacemaker.

– Nu är det ju snart alla hjärtans dag, men om man vill skippa det kommersiella så får man gärna i stället se på det som alla hjärtebarns dag, säger hennes mamma Maria Brännhult.

Under söndagen kommer säkert många att slänga i sig ett geléhjärta eller köpa blommor till någon man älskar. Men det är inte bara alla hjärtans dag som firas, den 14 februari är också alla hjärtebarns dag.

Emmy Brännhult, 4, från Jönköping är ett av dessa barn. Hennes hjärta slår inte som alla andras, vilket Jnytt skrivit om.

– Det började med att vi var hos barnmorskan och hon kunde inte höra något hjärtljud. Det slutade med att vi fick åka in på förlossningen och Emmy kom ut genom ett akut kejsarsnitt i vecka 29. Det var en fruktansvärd känsla, jag trodde att hon höll på att dö, säger mamma Maria Brännhult.

Det visade sig att den lilla flickan hade ett hjärtfel. Ett fel som gör att hennes hjärtfrekvens är lägre än hos andra.

Kommer behöva en pacemaker

När hennes hjärta slår 60 slag slår andra barns hjärtan 100.

– Vi vet att hon kommer att behöva en pacemaker inom en inte allt för lång tid. Vi åker på kontroller några gånger per år och varje gång tänker man "tänk om det är nu". Det är då man inser att hon faktiskt är sjuk och att en operation kommer att krävas, annars är hon som vilket barn som helst.

Emmy vet om att det är något fel på hennes hjärta, även om det kan vara svårt att ta in när man bara är fyra år.

– Vi valde att berätta för henne för ett tag sedan när vi pärlade armband för Hjärtebarnsfonden och hon frågade varför vi gjorde det. Men det är svårt att förklara. Det är ju ett dolt fel och hon undrade varför inte hennes bästis också hade hjärtfel. hon förstår på sitt sätt, säger Maria Brännhult.

Hon berättar att Emmy haft sitt eget sätt att förklara att hon måste kontrolleras. Ibland måste hennes EKG kontrolleras under ett helt dygn och då får hon bära en form av ryggsäck med utrustning.

– Då brukar hon säga att hon är Karlsson på taket, skrattar Maria Brännhult.

"Man är inte ensam"

Varje år föds runt 1000 barn i Sverige med hjärtfel i Jönköpings län är antalet 35 per år. Maria Brännhult är ordförande i Hjärtebarnföreningen i Jönköping.

– Jag tror att det är viktigt att man träffar andra i samma situation, både föräldrar och barn. Det är ju ett dolt handikapp som man kanske inte pratar om så mycket annars då det inte syns.

– Man är inte ensam. Även om man inte kan ta till sig det i början när man hamnar i en tid av kaos så ska man veta att man inte är ensam. Det är inte fel att tycka att det är jobbigt – men det finns andra i samma situation som kan förstå och det får man inte glömma.

Nu hoppas både Maria och Emmy att söndagen inte bara blir en alla hjärtans dag – utan att folk också skänker en tanke till alla hjärtebarn.

 

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER