Innan Sarah Rauchenberger träffade Sten Johansson mådde hon mycket dåligt. Foto: PrivatInnan Sarah Rauchenberger träffade Sten Johansson mådde hon mycket dåligt. Foto: Privat
Innan Sarah Rauchenberger träffade Sten Johansson mådde hon mycket dåligt.  Foto: Privat
Paret träffades i Sten Johanssons konstgalleri. Foto: PrivatParet träffades i Sten Johanssons konstgalleri. Foto: Privat
Paret träffades i Sten Johanssons konstgalleri. Foto: Privat
Puss min älskling. Sten Johanssons och Sarah Rauchenbergers kärlek vinner över åldersskillnaden. Foto: PrivatPuss min älskling. Sten Johanssons och Sarah Rauchenbergers kärlek vinner över åldersskillnaden. Foto: Privat
Puss min älskling. Sten Johanssons och Sarah Rauchenbergers kärlek vinner över åldersskillnaden. Foto: Privat

37 år äldre kärleken blev Sarahs räddning

Publicerad

Hon har blivit våldtagen, misshandlad och utsatt för psykisk terror.

Men kärleken till Sten Johansson blev vändningen för Sarah Rauchenberger.

Och för att visa sin kärlek till den 37 år äldre mannen friade hon - i en insändare.

– Det viktigaste är att två människor kan älska varandra, inte vad man har för biologisk ålder, säger Sarah.

Sarah Rauchenberger, 28, har haft ett tufft liv.

– Jag växte upp i en väldigt dysfunktionell familj, säger hon och berättar om droger, alkohol och misshandel.

– Pappa slog en gärna varje dag. Det var mycket bråk. Mamma bara söp och tog tabletter och låste in sig och ville inte vara delaktig i familjen.

Sarah tvingades in i en mammaroll och fick ta hand om sina fyra yngre syskon. I skolan blev hon mobbad och när hon placerades i fosterhem fortsatte problemen. Men detta var inte allt.

– Jag hade en taxichaufför som förgrep sig på mig varje dag under tre år, berättar Sarah.

Problemen fortsatte när hon blev äldre. De första förhållandena blev destruktiva.

– Jag drogs till människor som jag tyckte att jag behövde hjälpa, som jag tyckte synd om, säger hon och berättar om personer som själva hade problem eller drack mycket. Även om det främst var mental terror hände det att hon även blev offer för fysisk misshandel.

Vändningen

Men tackvare hennes kontaktperson fick hennes liv en vändning för ungefär 15 månader sedan, något som även Värmlands Folkblad skrivit om.

Under ett besök i Karlstad gick de till Galleri Konstgruvan. Där träffade hon för första gången Sten Johansson, 66.

– Han verkade trevlig och sympatisk, berättar Sarah om första intrycket.

Efter detta blev det många besök i Stens galleri. Sarah är själv konstnär så hon köpte material.

– När jag väl var där blev jag sittandes i några timmar med en kaffe och vi pratade om allt möjligt.

Vänskapen växte till något större.

– Tillslut blev kramarna längre och längre. Det var för mycket för att bara vara vänskap.

I november förra året tog de steget från att vara vänner till att bli ett kärlekspar.

– Jag bjöd hem honom och frågade om han ville bli tillsammans med mig. Och han sa jag. Jag höll på att svimma, säger hon och försöker beskriva känslan som bubblade i kroppen.

– Det kändes som Mentos och Coca Cola ungefär. Det bara svämmade över i hjärtat på mig.

Stor åldersskillnad

Det skiljer 37 år mellan Grumsparet Sarah och Sten. De närmaste har bara reagerat positivt på deras förhållande. Men de har fått en del kommentarer. Detta tar de dock inte åt sig.

– Det viktigaste är att två människor kan älska varandra, inte vad man har för biologisk ålder, säger Sarah och Sten håller med.

– Vem är äldst egentligen? Sara har varit med om så fruktansvärt mycket eländen. Jag har levt ett lugnt och fint liv. Hon har större livserfarenhet än jag, tillägger han.

I takt med att kärleken vuxit har Sarah börjat må mycket bättre.

– Det har varit en enorm vändning. Jag har kunnat sluta med alla mediciner som jag gått på sedan jag var 16. Jag har inte varit något på psyk. Jag sover bra. Jag lever bra och allting bara fungerar så bra. De är nästan som en religiös upplevelse.

Och nu har paret tagit ytterligare ett steg i sin kärlekssaga.

Friade i en insändare

I januari publicerades en insändare i Värmlands Folkblad. Här berättade insändarskribenten om sin bakgrund: "En tjej jag var ihop med som ledde mig till en allvarlig tablett-och-alkohol-intox med tre dygn i koma som följd", står det bland annat. Och: "Jag har blivit våldtagen och nästan dödad, och jag har ägnat många trasiga år åt terapi för att bygga upp mig själv igen."

Skribenten skrev också om vändpunkten: "det är aldrig försent att hitta en själsfrände att dela livet med. Jag gick och suktade efter en man jag inte trodde jag skulle kunna få. Den klaraste stjärnan på himlavalvet, det renaste, finaste, ädlaste jag någonsin mött."

Det hela avslutades med ett frieri: "Sten – älskling – vill du gifta dig med mig?"

Bakom insändaren stod just Sarah.

– Jag är ganska excentrisk av mig. När jag vill göra något så vill jag göra det på riktigt och så stort som möjligt. Hade jag haft bättre ekonomi hade jag förmodligen släppt upp ett flygplan med en stor banner på som fick åka runt över hela Karlstad.

Sten var mer skeptisk till sättet att fria.

– Jag blev ganska ställd. Jag tyckte att "oj då så offentligt. Får man göra så?".

Men givetvis blev ändå svaret JA!

"En klippa"

Bröllopet blir först om tre år.

– Om vi är tillsammans då har vi verkligen en framtid som står på en stabil grund.

Och vigseln kommer troligtvis att hållas på den plats där paret träffades för första gången - Stens galleri.

Trots att det i dag är Alla hjärtans dag kommer paret inte att fira på något särskilt sätt, förutom middag med familjen. De visar hellre sin kärlek till varandra varje dag genom fina gester eller värmande ord.

– Hon är väldigt snäll och kreativ. Det är roligt att leva med henne. Det är alltid kul med lite yngre människor. Det blir lite mer drag i livet, säger Sten om Sarah.

– Han är den gulligaste, raraste som finns. Han är så mån om att ta hand om mig i alla lägen. Det är aldrig några problem med något han ställer upp, svarar Sarah och kan inte låta bli att skoja.

– Han är en klippa på alla plan.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER