Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

36 åtalas efter Black Lives Matter-protester

Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg förra sommaren får nu rättsligt efterspel.
Tusentals personer samlades på Heden i centrala Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
De åtalade är mellan 15 och 30 år
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
36 personer har åtalats.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Åklagaren har väckt åtal mot 36 personer i samband med en demonstration till stöd för Black Lives Matter i Göteborg i juni 2020. 

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé. 

Den 7 juni 2020 samlades tusentals demonstranter vid Heden och tågade i de centrala delarna av Göteborg.  

Den planerade Black Lives Matter-demonstrationen gick lugnt till och avslutades av arrangören – men därefter fortsatte en folksamling att tåga och när de kom till Götaplatsen urartade händelsen, enligt Åklagarkammaren.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé i ett pressmeddelande. 

Totalt har polisen gått igenom 145 timmars filmmaterial.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Under torsdagen väckte åklagaren åtal mot 36 personer bland annat för våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel.

De åtalade är mellan 15 och 30 år och hemmahörande i Göteborgsområdet. Några är bosatta i Västsverige och hade rest in till Göteborg den aktuella dagen.

145 timmars filmmaterial

En stor del av bevisningen består av filmer från polisens kroppskameror, drönare och andra filmer såsom butikskameror och allmänhetens filmer.

Totalt har polisen gått igenom 145 timmars filmmaterial.

– Utan filmmaterialet hade det varit oerhört svårt att utreda när, var och vilka brott som begåtts och att identifiera de misstänkta, säger polisens utredningsledare Anna Kildebo.

I samverkan med socialtjänsten.

Ett stort antal ungdomar under 18 år var på plats och iakttog oroligheterna i centrala Göteborg. De är inte misstänkta för brott men har kallats till möte med polis och socialtjänst.

– Vi har inom polisen, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare. Det handlar om att uppmärksamma att ungdomen har befunnit sig i en riskfylld och olämplig miljö där brott har begåtts. Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum, säger Anna Kildebo.

Rättegången inleds preliminärt i vecka 45.

SE MER:

Tumult vid ”Black Lives Matter”-demonstrationen fångades på film
Black Lives Matter-rörelsen fortsätter – ska ha gått fredligt till